ROZHOVOR: Česko zažíva šok s rastom úrokov na trhu s hypotékami. Čo radí Slovákom analytik?

TA3/mm
7.11.2021 07:00

Česko čaká prudký rast úrokových sadzieb pri úveroch na bývanie. Týka sa to aj nás? Je výhodné si brať hypotéku teraz, alebo radšej počkať? Stále žijeme dobu historicky najnižších úrokových sadzieb. Teda čas na čerpanie úveru je dobrý, odkazuje váhavcom finančný analytik Maroš Ovčarik.

S otvorením ekonomiky ešte viac stúpli ceny nehnuteľností, týka sa to najmä dvoch krajov
TASR/Jaroslav Novák

Česká národná banka prudko zvýšila základný úrok o 1,25 percentného bodu na 2,75 %. Ide o najvýraznejšie zvýšenie sadzieb od roku 1997. Dôvodom je najmä rastúca inflácia. ešte pred mesiacom analytici písali, že  u nás nie je dôvod báť sa a vďaka tomu, že máme euro, by mali zostať stále veľmi lacné. Platí to stále? 

Úrokové sadzby na Slovensku sú závislé od rozhodnutia Európskej centrálnej banky (ECB) a tá zatiaľ neavizovala zvyšovanie sadzieb v Eurozóne. Dlhodobý cieľ ECB je udržať hladinu inflácie stabilne na úrovni 2%. Aktuálna inflácia je výrazne vyššia, no ECB očakáva jej návrat k úrovni dvoch percent. Pokiaľ by sa tento scenár nenapĺňal, je reálne očakávať kroky aj zo strany ECB.

V praxi zvyšovanie základnej sadzby vždy znamená drahšie úvery. Máte predstavu, o koľko, alebo na akú úroveň by sa mohli zdvihnúť priemerné úrokové sadzby pri hypotekárnych úveroch? Alebo na akej úrovni budú na konci roka?

ECB nie je homogénny celok. Je v nej mnoho rôznych skupín dlžníkov, ktorých by sa výrazne zvýšenie sadzieb mohlo dotknúť veľmi negatívne. Ak by dochádzalo k zvyšovaniu sadzieb, očakávam skôr postupné kroky.

Ani si nepamätám, kedy sme naposledy zažili významnejšie zvyšovanie úrokov. Ceny hypoték a iných úverov na nehnuteľnosti v minulosti vždy iba klesali. Prečo tomu tak bolo? Máme na to z dlhodobého hľadiska zabudnúť?

Ešte pred šiestimi siedmimi rokmi boli úrokové sadzby na hranici piatich percent. Dnes sú výrazne nižšie hlavne vďaka rozhodnutiu ECB. Rozhodne to však nie je zdravá situácia a z dlhodobého hľadiska je potrebné počítať so zvyšovaním sadzieb. Nízke úrokové sadzby sa týkajú nielen tých, ktorí majú úvery, ale aj tých, ktorí majú v bankách peniaze uložené. A tí na situácii vďaka vysokej inflácii a nízkym sadzbám strácajú. 

Čo toto zvyšovanie úrokov v kombinácii s rastom cien nehnuteľností, či zdražovaním stavebných materiálov znamená pre trh nehnuteľností z pohľadu finančného analytika?

Zvyšovanie úrokov by znamenalo ochladenie záujmu o hypotéky a s tým spojený aj pokles dopytu po nehnuteľnostiach. Súčasné vysoké ceny nehnuteľností sú výsledkom vysokého dopytu a nízkej ponuky. Teda zvýšenie úrokových sadzieb by tejto situácii pomohlo.

peniaze eurá bankovky hotovosť 1140px (SITA/Jozef Jakubčo) SITA/Jozef Jakubčo

Keby za vami dnes prišiel známy s tým, že si chce kúpiť byt v Bratislave a od vás by chcel odpoveď kedy, pretože kúpu potrebuje pokryť úverom?

Stále žijeme dobu historicky najnižších úrokových sadzieb. Teda čas na čerpanie úveru je dobrý. Hypotéka je však záväzok na desiatky rokov, nerobil by som preto takéto rozhodnutia s jediným motívom, že sú sadzby nízke. Pokiaľ však zvažujem kúpiť nehnuteľnosť, ktorú budem vlastniť roky, rozhodnutie by som neodkladal.

A poradili by ste mu ho dnes ako investičný zámer? Dokáže dnes byt kúpený na hypotéku platiť ju? A keď tak, aký typ bytu? napríklad podľa veľkosti, lokality.

Veľa závisí od nehnuteľnosti. Kvalitná nehnuteľnosť s dobrou polohou je zaujímavá investičná príležitosť, no treba počítať s tým, že si bude vyžadovať starostlivosť, o byt, o nájomcov. Pokiaľ chce mať niekto v portfóliu aj reality, sú na to aj alternatívne riešenia, napríklad realitné fondy.

Ak by som bol v inej situácii a mal nejakú hotovosť, poradili by ste ju použiť na splatenie úveru?

Na splatenie spotrebného úveru s vysokou sadzbou rozhodne áno. Na splatenie hypotéky, to je otázne. Veľa závisí, aká je alternatíva. Teda, ak úver nesplatím, kam peniaze uložím. Ak mám inú zaujímavú investíciu, zvážil, by som aj takúto možnosť. Pokiaľ tie peniaze spotrebujem, voľba je jednoznačne splatenie úveru.

Aké požiadavky na finančnú investíciu majú na vás najčastejšie vaši investori?

Bežní investori hľadajú riešenia, pri ktorých nebudú musieť robiť investičné rozhodnutia sami. Hľadajú riešenia, kde si nastavia trvalý príkaz a o investície sa bude starať niekto iný, profesionál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok