Proti jednej poisťovni vystúpili už aj lekárski odborári

SITA
13.11.2012 15:52

Ku kritikom zavedenia jednej poisťovne na Slovensku sa najnovšie pridalo i Lekárske odborové združenie (LOZ). Jeho predseda Peter Visolajský označil sumu niekoľko sto miliónov eur na odkúpenie či vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní za zle využitú.

Proti jednej poisťovni vystúpili už aj lekárski odborári
SITA

Spolu s ďalšími svojimi odborárskymi kolegami preto predseda LOZ v utorok odovzdal na podateľni úradu vlády list so žiadosťou o skoré stretnutie s premiérom Robertom Ficom.

"Stačilo by, aby zdravotné poisťovne platili reálne platby za uskutočnené výkony, potom by nezostal priestor na neprimeraný zisk a nebolo by potrebné za obrovské verejné financie vykupovať zdravotné poisťovne," uviedol Visolajský, ktorý na túto skutočnosť chce upozorniť aj samotného premiéra. Okrem unitárneho systému chcú odborári s Ficom hovoriť i o napĺňaní memoranda, nakoľko podľa Visolajského sú už takmer ročné rokovania s ministerskou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou v tomto bode takmer bez progresu. "Vážime si snahu pani ministerky o vedenie rokovaní, no jej neustále odvolávanie sa na prerokovanie návrhov s pánom premiérom nás núti požadovať ďalšie rokovania už za prítomnosti predsedu vlády SR," povedal Visolajský.

Odborári chcú začať diskusiu o celkovej zmene zdravotného systému. Komplexnému riešeniu problémov by podľa nich pomohlo definovanie základného štandardu, ktorý by bol bezplatný, na ktorý by mali nárok všetci a nadštandardu, ktorý by bol hradený z dobrovoľného zdravotného pripoistenia. "Máme pripravený celý rad opatrení, ktoré by vylepšili slovenské zdravotníctvo a ušetrené prostriedky by bolo možné použiť na zvýšenie miezd všetkých zdravotníckych pracovníkov, nielen lekárov,“ zakončil Visolajský s tým, že po realizácii ich návrhov by potreba vykupovať poistný kmeň zo súkromných poisťovní bola otázna.

Projekt zavedenie jednej zdravotnej poisťovne vypracovaný ministerstvom zdravotníctva dostal od vlády zelenú na konci októbra. Následne v novembri by mala byť založená Spoločnosť pre unitarizáciu. V máji budúceho roka rezort predpokladá účinnosť transformačného zákona. K rokovaniam s akcionármi by štát mohol pristúpiť v októbri 2013. Unitárny systém by následne začal fungovať od januára 2014. V prípade, že štát pristúpi k vyvlastňovaniu, termín zavedenia jednej poisťovne sa presunie na júl 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok