PR správa

Týka sa aj vás? Povinný zápis rodného čísla alebo čísla občianskeho preukazu do obchodného registra

PR
8.11.2021 06:00

S novou spoločnosťou neprichádzajú len radosti v podobe vysokého zisku, ale aj starosti. Náročné kroky, po ktorých prekonaní si ale môžete ako podnikateľ užívať viac slobody i pohody. Platí to aj v prípade registrácie, ktorej charakter sa len nedávno zmenil.

Týka sa aj vás? Povinný zápis rodného čísla alebo čísla občianskeho preukazu do obchodného registra
Wolfilser/Shutterstock.com

Od 1.10.2020 vznikla povinnosť zapísať do obchodného registra niektoré ďalšie osobné údaje konateľa a spoločníkov. Pokiaľ ste teda založenie spoločnosti vykonali pred týmto termínom, mali by ste nasledujúcim informáciám venovať pozornosť, inak vám ako konateľovi hrozia nielen zbytočné komplikácie, ale aj pokuta vo výške 3 310 €.

Spoločnosti založené po 1.10.2020 si všetky povinnosti spojené so zápisom splnili pri založení, teda prvozápise.

Čo vyžaduje novela Obchodného zákonníka?

Bez ohľadu na to, či považujete tento krok za zbytočnú byrokraciu, od 1.10.2020 je účinná novela Obchodného zákonníka, ktorou sa mení zákon č. 530/2003 Z.z. o obchodnom registri. V praxi to znamená, že spoločnostiam zapísaným v obchodnom registri vzniká nová povinnosť.

Obchodné spoločnosti založené pred 1.10.2020 musia podať návrh na zápis identifikačných údajov fyzickej či právnickej osoby, napríklad konateľa a spoločníkov, do obchodného registra. Konkrétne ide o identifikačné údaje, teda o zápis rodného čísla, čísla občianskeho preukazu či IČO.  V prípade cudzincov, ktorí nemajú pridelené rodné číslo sa zapisuje číslo pasu alebo pobytového preukazu.

Zápis identifikačných údajov sa týka konateľov, spoločníkov a akcionárov, vedúcich organizačných zložiek podnikov, členov dozorného orgánu, prokuristov, likvidátorov či správcov na výkon nútenej správy a ich zástupcov. Povinnosť sa týka aj jednoosobových spoločností. Ak ste si ale zakladanie s.r.o. nechali na termín po 1.10.2020, všetky potrebné údaje už v obchodnom registri zapísané máte. Tí, čo podnikajú dávnejšie, by mali zareagovať včas.

Zápis identifikačných údajov Chinnapong/Shutterstock.com

Identifikačné údaje je potrebné zapísať do konca septembra 2022

Či už máte ready made s.r.o. alebo ste si spoločnosť založili samy, rodné číslo, dátum narodenia či IČO je nutné zapísať do obchodného registra do 30.9.2021. Spraviť tak môžete aj po termíne, nie však neskôr ako do 30.9.2022. Ak budete v tomto období podávať návrh na akúkoľvek zmenu v zápise, budete musieť doplniť aj údaje, ktoré vyžaduje spomínaná novela.

Pri spoločníkoch, ktorí sú fyzickými osobami sa po novom vyžaduje zápis identifikačného údaju ako dátum narodenia, rodné číslo či číslo občianskeho preukazu. Spoločníci, ktorí sú právnickými osobami sa zapisuje identifikačné číslo IČO. 

Podanie návrhu na zápis identifikačných údajov

Ak momentálne riešite založenie novej spoločnosti, všetky údaje ktoré vyžaduje novela Obchodného zákonníka budú zapísané automaticky pri prvozápise. Spoločnosti založené pred 1.10.2020 musia podať návrh na zápis identifikačných údajov. Návrh je možné podať iba elektronicky cez portál slovensko.sk. Návrh je podávaný príslušnému registrovanému súdu. Elektronický formulár nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky. Súčasťou návrhu sú aj prílohy, ktoré osvedčujú správnosť zapisovaných údajov, teda napríklad kópia rodného listu.

Ak budete od 1.10.2021 podávať návrh na zmeny v zápise, napríklad zmeníte sídlo firmy, musíte doplniť aj identifikačné údaje. V opačnom príde nebude na váš návrh príslušný súd prihliadať a budete vyzvaný na odstránenie nedostatkov. Doplniť chýbajúce údaje je potrebné do 15 dní. Ak údaje nedoplníte, zmena nebude zapísaná do obchodného registra, pretože konanie súd zastaví.

Identifikačné údaje je potrebné zapísať do konca septembra 2022 Peshkova/Shutterstock.com

Poplatok za zápis do obchodného registra    

Zápis identifikačných údajov do obchodného registra je spoplatnený. Výška súdneho poplatku je 33 €.  Po podaní návrhu na doplnenie identifikačných údajov, alebo návrhu na inú zmenu v zápise a zároveň doplnenie identifikačných údajov, je potrebné tento poplatok uhradiť. Aktuálne sa však pripravuje zmena - novela zákona o obchodnom registri.

Účelom novely je, aby bola znížená administratívna záťaž automatickým zápisom údajov do registra. V praxi by to znamenalo, že by nebolo potrebné podávať návrh na zápis údajov do obchodného registra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok