PR správa

Čo by ste mali vedieť o káve, ktorú pijete? A prečo to neviete?

PR
5.11.2021 12:29

Najskôr dlhé hodiny masíroval vo vlastnom salóne, ale uvedomil si, že to nie je robota, ktorú by chcel robiť celý život. Pri masážach mal veľa času na premýšľanie a myšlienky ho čoraz častejšie privádzali ku káve.

Čo by ste mali vedieť o káve, ktorú pijete? A prečo to neviete?
Coffeein

Táto komodita ho zaujala a doslova očarila. Vytušil, že láska k nej bude u mnohých ľudí čoraz silnejšia a tiež sa chcel podieľať na tvorení tohto trhu. Hovoríme o majiteľovi úspešnej pražiarne kávy Coffeein Petrovi Szabóvi.

Keď sa Peter pustil do kávy, nevybral sa najlepšou cestou. Keď nemal dostatok peňazí a skúseností na otvorenie kaviarne, rozbehol eshop s talianskou kávou. Kupoval tmavo praženú kávu z Talianska a distribuoval ju na našom trhu. Neskôr kupoval kávy z Českej republiky, prebaľoval ich a ďalej predával. Nič z tohto ho však nenapĺňalo a rozhodol sa, že to bude robiť inak. Lepšie. Tak, ako to robí málokto.

kava pohar Coffeein

Trhu dominujú anonymné kávy

„Poviem to takto: keď som káve začal lepšie rozumieť, pochopil som, že tadiaľ cesta nevedie,“ povedal Peter Szabó v rozhovore pre náš web. „Káva musí byť čerstvá a dovezené kávy, ktoré som ľuďom ponúkal, túto podmienku nespĺňali. Navyše boli aj akési anonymné a vôbec som nevedel, odkiaľ pochádzajú. Bola to teda bieda, ale paradoxne, dnes tvorí drvivú väčšinu trhu predaj takýchto káv. Ľudia vôbec nevedia, čo pijú, odkiaľ to pochádza, prípadne kedy to bolo pražené.“

Rodák z mestečka Šahy to označil za smutné a zákazníkom sa trpezlivo snaží vysvetľovať, že takto by to byť nemalo. Káva má omnoho viac rozmerov, o ktorých treba vedieť a ktoré treba vyzdvihnúť. Len v tom prípade si ju človek dokáže dokonale vychutnať a precítiť. Len vtedy ho bude môcť chytiť za srdce.

baliček kavy cvoffeein Coffeein

Otázky, ktoré by ste si mali položiť

Peter nás počas debaty konfrontoval s niekoľkými otázkami, na ktoré si môžete odpovedať aj vy doma. Podľa toho zistíte, či pijete dobrú kávu.

Tak poďme na to: Máte na obale vašej kávy uvedené, či ide o arabiku, robustu, alebo o ich kombináciu? Viete, z ktorého štátu a z ktorej farmy vaša káva pochádza? Uvádza váš pražiar odrodu kávy ako bourbon, typica, catuai, caturra, geisha a podobne? Viete z obalu vyčítať typ praženia, dátum praženia, prípadne počet SCA bodov? Schválne, na koľko z týchto základných otázok ste odpovedali ÁNO?

kavove zrna Coffeein

Prečo sú výrobcovia kávy takí tajnostkári?

„Vedieť o káve všetky tieto veci by mala byť absolútna samozrejmosť. Vtedy by ste mohli predpokladať, že pijete pomerne kvalitnú kávu. Keď si však prejdete kávy, ktoré nájdete na pultoch bežných obchodov, tieto podmienky nespĺňa takmer žiadna. Prečo asi?“ usmial sa Peter.

Po ďalšom vyzvedaní nám prezradil aj odpoveď na ním položenú otázku. Tieto údaje na baleniach kávy nie sú uvedené preto, lebo samotný pražiar ich buď nevie, alebo pre svoje dobro ich uviesť radšej nechce. Ak si pražiareň kúpi lacnú komoditnú kávu, je to zväčša len kombinácia zŕn z mnohých kútov sveta. Kombinácia všetkých možných odrôd bez potrebnej kvality. Tmavo upražená, aby sa všetky nedostatky kávy spálili. Nuž a pokojne to môže byť troj-, štvor- alebo päťročná káva, ktorá si chvíľu poležala v niektorom zo skladov.

pražiareň kávy Coffeein

Môže lacná káva zarobiť viac ako drahá?

„Toto však mnohí zákazníci nevedia a do tejto oblasti vôbec nevidia,“ zdôraznil Peter. „Pravdepodobne nikdy nevedeli, že si tieto otázky majú klásť a preto si ich ani nekladú. To, že 200 gramov kávy si kúpia za 3 eurá, považujú za normál a nezamyslia sa nad tým, prečo je to tak.“

„Ja im to však nezazlievam, to ani náhodou. Moju úlohu vidím v tom, aby som ich vzdelával. Aby som ich posúval ďalej. A aby vďaka tomu pochopili, že rovnaké balenie mojej kávy môže stáť aj 10 eur a aj tak na ňom zarobím menej ako niekto iný na trojeurovom balíčku. Takto to jednoducho je.“

Aj ručný zber prispieva k výberovosti

Peter Szabó pripomenul aj to, že kvalitná káva musí byť zbieraná ručne. Ide o ďalší z aspektov, na ktoré treba dbať. Kávovníkové čerešne totiž nedozrievajú naraz a ak by ich „sčesal“ veľký stroj, obral by ich všetky. A už by sa do finálneho produktu dostali súčasne zrelé i nezrelé plody.

„Preto často hovorím, že tento výberový prístup musí začínať už u samotného farmára. Zber musí realizovať dvakrát až trikrát ročne, a to selektívne ručne. Následne ich musí výberovo spracovať, pretriediť, vysušiť. Nuž a tento proces je taký náročný a komplikovaný, že by sme o tom mohli napísať asi aj celú knihu,“ odkázal Peter Szabó.

kava s kolacom Coffeein

Čo všetko má ponúkať kvalitná káva?

V káve by ste podľa neho nemali nájsť len horkosť a zemitú chuť, aj keď je to u nás takto zaužívané. „Veru tak, v káve by ste mali vedieť nájsť paletu rôznych chutí. Aj preto nie je dobré pražiť ju príliš na tmavo, lebo potom sa už unikátne chute vytrácajú a do popredia vystupuje horkosť.“

„My v Coffeeine to robíme tak, že v káve zachovávame aj jemné ovocné podtóny a dochute. Máme tmavšie pražené kávy vhodné na espresso, ktoré nie sú kyslé, ale máme aj svetlo pražené kávy, ktoré sú sladké, ovocné a ktoré si zachovávajú aj určitú dávku acidity. Ponúkame dostatočne širokú paletu, v ktorej si každý uvedomelý kávičkár nájde to svoje, bez ohľadu na to aký kávovar, či alternatívnu prípravu kávy používa. Teda, aspoň v to verím,“ dodal Peter Szabó.

Aktuálnu ponuku káv tejto pražiarne nájdete na stránke https://www.coffeein.sk/. Ak by ste sa chceli o niečom poradiť, pokojne napíšte mail na info@coffeein.sk. Spoločne sa určite dopracujeme k optimálnemu riešeniu, ktoré je pre vás najvhodnejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok