Obmedzenie pohybu či režim OTP do práce. Konzílium navrhlo sprísnenie opatrení

TA3
5.11.2021 10:59

V čiernych okresoch by sa mohol obmedziť pohyb pre neočkovaných, kontroly by mali byť aj v zamestnaní. Konzílium odborníkov navrhlo sprísniť opatrenia vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu. Podľa nich by mali platiť čo najskôr.

"Niektoré rozhodnutia nebudú populárne, žiadame však zodpovedných, aby prijali účinné opatrenia, ktoré povedú k záchrane životov," uviedla pediatrička a členka konzília Elena Prokopová po rokovaní. Podľa odborníkov by sa opatrenia mali sprínisť najmä pre nezaočkovaných, záleží aj na farbe okresu v Covid automate.

Konzílium odborníkov navrhuje:

- obmedziť pohyb pre nezaočkovaných v čiernych okresoch

- test, potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní ochorenia na vstup do zamestnania od červeného okresu

- home office pre všetkých, ktorí môžu, od červených okresov

- prerušiť prezenčnú výučbu na týždeň alebo dva v bordových a červených okresoch

- otvorené prevádzky v bordových okresoch len do 22. hodiny

- obmedziť svadby, diskotéky a večierky

- podávanie tretej dávky vakcíny u rizikových skupín

- navýšiť reprofilizované lôžka

- platiť zvýhodnenú PN pri ochorení Covid-19 len zaočkovaným

- zvážiť povinné očkovanie určitých skupín obyvateľstva

"Súčasná situácia nám dovoľuje uvoľniť opatrenia pre zaočkovaných len vtedy, ak budeme mať záruku, že budú dodržiavané, aby sme zabránili zatváraniu ekonomiky, škôl a ochránili zdravie ľudí," dodala Prokopová.

Hrozí nám kolaps zdravotníctva

Podľa Aleny Koščálovej z Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice v Bratislave sa pri pokračujúcom trende nárastu nakazených do niekoľkých týždňov zaplnia všetky reprofilizované lôžka. "Hrozí kolaps zdravotného systému, tretia vlna je vlnou nezaočkovaných. Nešťastím Slovenska je, že takýchto ľudí je veľmi veľa. Nekontrolované premorovanie vedie k rýchlemu preťaženiu zdravotného systému," uviedla.

Denne máme vyše dvadsať úmrtí

Aktuálne máme cez 6-tisíc pozitívnych testov denne. Hospitalizovaných už máme takmer dvetisíc ľudí, ventiláciu potrebuje už 200 z nich. Dochádza v priemere k 27 úmrtiam denne. "Aj pri výjazdoch záchranárov vidíme, že ich počet sa zdvojnásobuje," spresnil Matej Mišík, riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz.

Najväčší počet výjazdov je v Prešovskom kraji, sú tam aj najviac vyťažené nemocnice. Osem z desiatich príjmov v nemocniciach za uplynulý mesiac boli nezaočkované osoby.

Celú tlačovú besedu konzília odborníkov si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok