Z nedostatku vitamínov sa vám začne šúpať nielen koža, ale aj jazyk

TA3/bd
5.11.2021 09:00

Akýkoľvek nedostatok vitamínov, ktorý vedie k suchej pokožke, môže nakoniec viesť k jej olupovaniu. Ak trpíte autoimunitným alebo zápalovým ochorením, niektoré z nich môžu spôsobiť práve tento stav kože.

Z nedostatku vitamínov sa vám začne šúpať nielen koža, ale aj jazyk
FreePik

Nedostatok niacínu

Niacín alebo vitamín B3 je nevyhnutný pre zdravie pokožky. Vážny nedostatok niacínu môže viesť k pelagre, kožnému stavu charakterizovanému šupinatými kožnými vredmi. Keď pokožka praskne, objaví sa olupovanie, hrubá koža a tmavé fľaky. Dokonca sa vám môže začať olupovať jazyk a pery. Strava bohatá na niacín by mala obsahovať rybie mäso, orechy a zeleninu ako zelený hrášok.

INFO: Poraďte sa so svojím lekárom skôr, ako začnete užívať vitamínové doplnky, najmä ak užívate liek na predpis.

koža FreePik

Nedostatok biotínu

Biotín alebo vitamín B7 je rovnako nevyhnutným vitamínom pre zdravie vašej pokožky. Nedostatok biotínu môže spôsobiť šupinatú pokožku. S progresiou nedostatku sa dermatitída stáva výraznejšou, čo vedie k zápalu, vypadávaniu vlasov a tmavým šupinám. Zhoršuje tiež príznaky ekzému a psoriázy, čo môže viesť k ešte väčšiemu olupovaniu kože.

Predávkovanie vitamínom A

Pokiaľ ide o vitamín A, práve naopak, príliš veľa koncentrácie v tele môže spôsobiť olupovanie kože. Stáva sa to, keď aplikujete vitamín A lokálne vo forme krémov alebo gélov a užívate veľké dávky vitamínu A perorálne v podobe vitamínových doplnkov výživy.

koža FreePik

Nechcený píling pokožky

Odlupovanie kože môže nastať z niekoľkých dôvodov. Môže ísť aj o environmentálne alergény, infekcie alebo cez leto spálenie slnkom. Je aj výsledkom vedľajší účinok niektorých lokálnych krémov na akné alebo sér proti vráskam. 

koza FreePik

Ľudia, ktorí trpia kožnými ochoreniami ako je psoriáza alebo ekzém, si všímajú práve olupovanie ako jeden z príznakov. Ak máte pocit, že je vaša strava dobre vyvážená, ale stále sa vám olupuje koža, navštívte lekára, aby ste zistili, čo je príčinou problému.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok