Litva stavia na hraniciach s Bieloruskom vysoký plot. Má cez tri metre

TA3 TASR
5.11.2021 00:30

Litva postavila na svojich hraniciach s Bieloruskom prvé úseky oceľového plota, ktorým chce zabrániť migrantom v ilegálnom vstupe na svoje územie. Informovala o tom vo štvrtok večer agentúra Reuters s tým, že ide o prvú takúto hraničnú bariéru na území Európy.

Migranti do Litvy, rovnako aj do Poľska a Lotyšska, začali prichádzať z Bieloruska po tom, ako tamojší prezident Alexandr Lukašenko koncom mája avizoval, že Minsk im už nebude brániť v ceste do EÚ cez svoje územie, čím reagoval na sprísnené sankcie Západu.

EÚ sa domnieva, že Lukašenkov režim odvtedy migrantov na hranice zmienených krajín vysiela zámerne, aby tak spôsobil chaos a spory v Únii. Lukašenko to popiera.

Zmienené tri krajinu už pozdĺž svojich hraníc s Bieloruskom vztýčili úseky plotu z žiletkového drôtu. Litva však minulý týždeň začala ako prvá stavať aj úseky 3,4 metra vysokého oceľového plota zakončeného 0,6-metrovým žiletkovým drôtom.

"Postaviť úplne neprekonateľnú prekážku je pravdepodobne nemožné, takže myslím, že aj táto bariéra sa dá prekonať. Trvalo by to však dlho, a my by sme tak boli schopní zareagovať," uviedol Virgilijus Raugale, šéf pohraničnej stráže na juhu Litvy. Litva na stavbu 500-kilometrového oceľového plota, ktorý má byť hotový do septembra 2022, vyčlenila 152 miliónov eur.

Do Litvy prišlo len do augusta cez Bielorusko vyše 4-tisíc migrantov. Pobaltská krajina ich následne začala posielať nazad do Bieloruska. Podľa údajov litovskej pohraničnej stráže následne odvtedy vo vstupe na svoje územie zabránila už približne 5600 migrantom, pričom len v októbri ich zastavila zhruba 2300.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok