Krym navždy zostane súčasťou Ruska, vyhlásil Putin počas Dňa národnej jednoty

TA3 TASR
4.11.2021 23:48

Ruský prezident Vladimir Putin si vo štvrtok pripomenul štátny sviatok Deň národnej jednoty cestou na Krym, pričom vyhlásil, že tento región bude navždy súčasťou Ruska. Krym súčasne označil za "symbol historickej pravdy a občianskeho zmierenia".

Vladimir Putin Krymsky most 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovala o tom agentúra Interfax. Agentúra AP pripomenula, že Rusko anektovalo Krymský polostrov v roku 2014. Ukrajina a západné štáty považujú tento krok Ruska za nelegitímny. Anexia nasledovala po zvrhnutí ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý bol naklonený Kremľu.

Putin vo svojom prejave prednesenom počas návštevy pamätného komplexu v Sevastopole, ktorý je venovaný ukončeniu občianskej vojny v Rusku (1917-1922), vyzdvihol pripojenie Krymu k subjektom Ruskej federácie.      

Uviedol, že "naša krajina znovu získala svoju historickú jednotu". Zdôraznil, že Krym a Sevastopol, ktorý je domovským prístavom ruskej Čiernomorskej flotily, "sú (spojené) s Ruskom naveky, pretože taká je suverénna, slobodná a nezlomná vôľa ľudu, celého nášho národa".

Dňom jednoty si Rusko pripomína udalosti z roku 1612 a vyhnanie poľsko-litovských síl, ktoré obsadili Moskvu. Tento sviatok sa v Rusku začal sláviť v roku 2005, pričom nahradil spomienku na boľševickú revolúciu z roku 1917.

Tento deň sa v minulosti stal aj zámienkou pre pochody ruských nacionalistov proti imigrantom. Úrady v Moskve tento rok takéto podujatie zakázali. Napriek tomu bol však pochod zrejme zvolaný: podľa organizácie OVD-Info, ktorá monitoruje politické demonštrácie a zatýkanie, bolo vo štvrtok podvečer v centre Moskvy zadržaných asi 20 ľudí, ktorí sa pokúšali zhromaždiť, aby sa zúčastnili na nepovolenej demonštrácii nazvanej Ruský pochod.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok