Mohutný výbuch v Bejrúte stále nemá vinníka. Na vyšetrujúceho sudcu podali už tretiu žalobu

TA3 TASR
4.11.2021 20:47

Libanonský sudca Tárik Bítár, ktorý vedie vyšetrovanie minuloročného mohutného výbuchu v bejrútskom prístave, bol z tohto prípadu opäť stiahnutý. Došlo k tomu už tretíkrát od začiatku vyšetrovania.

Mohutný výbuch v Bejrúte stále nemá vinníka. Na vyšetrujúceho sudcu podali už tretiu žalobu
TASR/AP

Bítárom vedené rozsiahle vyšetrovanie má objasniť príčiny mohutnej explózie v bejrútskom prístave, kde vlani v auguste vybuchli tony zle uskladneného dusičnanu amónneho. O život prišlo vyše 200 ľudí a viac ako 6000 ďalších osôb utrpelo zranenia.

V dôsledku tejto explózie sa bez strechy nad hlavou ocitlo okolo 300.000 ľudí. Explózia spôsobila materiálne škody v odhadovanej výške 10 až 15 miliárd dolárov.

Bítár bol najnovšie nútený zastaviť prácu pre žalobu, ktorú naňho podal exminister verejných prác Júsif Fenianos. Ten bol predvolaný Bítárom na výsluch pre podozrenie, že sa vo funkcii člena vlády dopustil nedbanlivosti, čo malo za následok výbuch z augusta 2020.

Sudca Bítár nebude pokračovať vo vyšetrovaní, kým nebude preskúmané a uzavreté exministrovo podanie, uviedol pred agentúru AFP nemenovaný zdroj oboznámený s prípadom.

Obvinenia voči vysokým funkcionárom

Fenianos je jedným z vysokopostavených vládnych úradníkov podozrivých v kauze výbuchu v prístave. Na výsluch pred vyšetrujúceho sudcu sa odmietol dostaviť, preto bol na jeho meno vydaný zatykač, ktorý však nebol vykonaný, informoval vo štvrtok na svojom webe denník L’Orient-Le Jour.      

Bítár už v lete tohto roku oznámil, že plánuje vzniesť obvinenie nielen voči Fenianosovi, ale aj voči bývalému ministrovi financií Alímu Hasanovi Chalílovi, exministrovi verejných prác Gházímu Zajtarovi a exministrovi vnútra Núhadovi Mašnúkovi. Okrem obvinení z "nedbanlivosti" ministrom podľa Bítára hrozia aj vážnejšie obvinenia, keďže "neprijali potrebné opatrenia, aby predišli riziku výbuchu".

Ako pripomína AFP, Bítárov predchodca Fádí Sawwán už vlani obvinil Dijába, Chalíla, Fenianosa aj Zajtara z nedbanlivosti v súvislosti s výbuchom, pri ktorom zahynuli stovky ľudí. Najvyšší súd však na podnet Chalíla a Zajtara, ktorí argumentovali, že obvinenie poslancov musí najprv schváliť parlament, Sawwána odvolal a nahradil ho Bitarom.

Príbuzní obetí chcú spravodlivosť 

Denník L’Orient-Le Jour tiež informoval, že ako každý štvrtý deň v mesiaci, aj vo štvrtok sa v blízkosti miesta mohutných explózií zišli príbuzní obetí, ktorí sa opäť domáhali spravodlivosti.

Denník pripomenul, že tábor preživších je rozdelený pre postoj k osobe sudcu Bítára, pričom časť z nich žiada jeho výmenu. Jeden tábor vedie Ibráhím Hutajt, bývalý hovorca pozostalých po obetiach vlaňajšieho výbuchu, ktorý v polovici októbra žiadal Bítárovo stiahnutie z prípadu. Následne sa objavili dohady, že Hutajt konal pod nátlakom.

Hovorca i pozostalí totiž dovtedy Bítárovi plne dôverovali a podporovali jeho úsilie o objasnenie stále nevyriešeného prípadu.

Podľa správy denníka L'Orient-Le Jour z polovice októbra je sudca Bítár zastrašovaný radikálnym šiitským hnutím Hizballáh i šiitskou stranou Amal, pretože viacerí ich poslanci alebo exministri sú stíhaní v kauze výbuchu v bejrútskom prístave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok