Krajiny sa zaviazali, že prestanú používať uhlie. Najväčší znečisťovatelia dohodu nepodpísali

TA3 TASR
4.11.2021 19:19

Koniec uhlia ako zdroja energie je na dosah. 40 krajín sveta sa v Glasgowe zaviazalo, že ho prestanú používať skôr, ako sa pôvodne očakávalo. Signatári by mali zastaviť prevádzku uhoľných elektrární do roku 2030. Najväčší znečisťovatelia ako Čína, India a Spojené štáty, ale dohodu nepodpísali.

Klimatický summit OSN v škótskom Glasgowe sa koná od 31. októbra a potrvá do 12. novembra, a to za účasti 120 hláv štátov a približne 25.000 delegátov. Táto konferencia má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií.

COP sa koná každoročne, tohtoročný summit sa však vníma ako kritický vo svetle nedávnej správy Medzinárodnej komisie pre zmenu klímy. Vedci v nej vyzývajú na okamžité kroky v záujme dodržania cieľov parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

V Parížskej dohode sa viac ako 190 krajín zhodlo na cieli udržať nárast globálnej priemernej teploty výrazne pod hranicou dvoch stupňov Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie, ako aj úsilí o to, aby tento nárast neprekročil hranicu 1,5 stupňa Celzia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok