Od 4. januára zavádza USA vo firmách s viac ako 100 ľuďmi povinnosť mať očkovanie

TA3 TASR
4.11.2021 19:32

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena vo štvrtok stanovila 4. január 2022 ako termín, dokedy sa musia ľudia pracujúci vo firmách s viac ako 100 zamestnancami dať zaočkovať oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu. V opačnom prípade sa budú musieť podrobiť každý týždeň testovaniu na prítomnosť vírusu a nosiť rúška.

Biden
TASR/AP

Informovali o tom agentúry AP a AFP. Nové opatrenia, ktoré Biden po prvý raz predstavil v septembri, sa budú vzťahovať na zhruba 84 miliónov Američanov zamestnaných v stredných a veľkých podnikoch. 

Koľko z nich nie je zaočkovaných, nie je známe. Platiť budú i pre 17 miliónov zdravotníkov či ošetrovateľov - pre nich však nebude k dispozícii alternatíva pravidelného testovania, ale budú musieť byť zaočkovaní, no budú mať právo požiadať o výnimku zo zdravotných či náboženských dôvodov.

"Očkovanie je jedinou najlepšou cestou z tejto pandémie. A hoci by som bol oveľa radšej, keby sme k týmto požiadavkám nemuseli pristúpiť, aby sme sa navždy dostali z tejto pandémie, ešte stále je nezaočkovaných príliš mnoho ľudí," zdôvodnil nové opatrenia šéf Bieleho domu.

"Vyzývam zamestnávateľov, aby konali. Firmy majú takú moc ako nikdy predtým, aby urýchlili našu cestu z tejto pandémie, zachránili životy a ochránili obnovu našej ekonomiky," dodal. Zamestnávatelia budú povinní dať ľuďom platené voľno, aby sa mohli dať zaočkovať. Ohlásené opatrenia sa dotknú viac ako dvoch tretín zamestnancov v USA.

Ochorenie Covid-19 si v Spojených štátoch vyžiadalo už vyše 740-tisíc obetí. Podľa odhadov americkej agentúry pre bezpečnosť práce zachráni povinné očkovanie životy viac ako 6500 zamestnancov a v nasledujúcich šiestich mesiacoch zabráni vyše 250-tisíc hospitalizáciám.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok