Ako je to s covid pasmi? Reštaurácia ich od vás žiadať môže, zamestnávateľ nie

TA3
5.11.2021 07:00

Bez covid pasov vás dnes už niekde nepustia. Ešte tvrdšie je to v zahraničí, v niektorých krajinách sa to vzťahuje aj na zamestnanie. Ako je to na Slovensku? Je covid pas zdravotnou dokumentáciou? Môže ho od vás žiadať reštaurácia alebo zamestnávateľ? Pýtali sme sa expertky na ochranu osobných údajov a právničky Lucie Semančínovej.

tak_takto_4.jpg
TA3

Je covid pas zdravotnou dokumentáciou?

Digitálny covid pas bol aj u nás zavedený na základe európskeho nariadenia. Ide o právnu normu, ktorá je platná v celej Európskej únii a nepotrebuje ďalšiu implementáciu do zákona. Platí priamo. Podľa expertky Semančínovej však netreba miešať niektoré pojmy.

Covid pas totiž podľa jej osobného stanoviska nie je zdravotnou dokumentáciou. "Covid pas je potvrdením o nejakých skutočnostiach, v tomto prípade je to informácia o zdraví," uviedla.

Svoju silu majú aj vyhlášky

Táto informácia je primárne chránená a nemala by sa zverejňovať, ak však na to nie je právny predpis, a práve to platí v súčasnom stave pandémie. "Máme právny predpis zákon o ochrane verejného zdravia, ktorý ustanovuje, že Úrad verejného zdravotníctva je opravnený nariadiť opatrenia na obmedzenie vstupu do prevádzok a následne ich aj kontrolovať," uviedla Semančínová.

Na základe tohto sú vydané aj vyhlášky s konkrétnymi pravidlami. Človek je tak povinný v niektorých prípadoch sa covid pasom preukazovať. Ide napríklad o vstup do prevádzok.

Vo vyhláške sa uvádza napríklad aj to, že čašník v reštaurácii má právo nahliadnuť do vašich dokladov, ak chce overiť pravosť covid pasu. Smie tento doklad od vás vyžadovať zamestnávateľ? Môže vám napríklad nariadiť očkovanie? Na Slovensku to zatiaľ nie je možné. "V aktuálnej situácii zamestnávateľ tieto práva nemá," dodala Semančínová.

Informácie o očkovaní nemôže žiadať ani škola. Rodič však môže tieto informácie o svojom dieťaťi dobrovoľne poskytnúť.

Celú reláciu Tak takto si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok