Tundra horí a on je mĺkvy, kritizoval Biden Putina. Moskva sa bráni

TA3 TASR
4.11.2021 08:48

Kremeľ odmietol kritiku amerického prezidenta Joea Bidena na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina za neúčasť na klimatickej konferencii OSN COP26 v škótskom Glasgowe.

Putin varoval Taliban,
TASR/AP

Kremeľ reagoval na kritiku Bidena

"Jeho tundra horí, doslova horí tundra. Má vážne, vážne klimatické problémy a je mĺkvy k snahe niečo urobiť," povedal v utorok Biden o Putinovi a lesných požiaroch, ktoré toto leto zasiahli ruskú Sibír. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však v stredu uviedol, že Moskva nesúhlasí s Bidenovými slovami. Povedal, že ruská delegácia sa na klimatickom summite aktívne zúčastnila.

"Cieľom ruských klimatických opatrení nie je byť viazaný na nejakú udalosť... Samozrejme, nebagatelizujeme význam podujatia v Glasgowe, ale kroky Ruska sú konzistentné, vážne a dobre premyslené," poznamenal hovorca Kremľa.

"Tundra skutočne horí... Nezabudnime však, že lesy horia v Kalifornii, v Turecku a v iných krajinách. Toto sú dôsledky klimatických zmien, ktorým čelíme, a Rusko do určitej miery čelí vážnejším výzvam," zdôraznil Peskov. Podľa jeho slov má Moskva "veľmi zodpovedný postoj", pokiaľ ide o riešenie klimatických zmien, a má "konkrétne pracovné plány". "S najväčšou pravdepodobnosťou toto všetko nebolo oznámené prezidentovi USA, keď hovoril o neúčasti Ruska," uzavrel hovorca Kremľa.

Summit má stanoviť ciele v znižovaní emisií

Klimatický summit OSN v škótskom Glasgowe sa koná od 31. októbra a potrvá do 12. novembra, a to za účasti 120 hláv štátov a približne 25.000 delegátov. Táto konferencia má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií.

Summit s názvom COP sa koná každoročne, tohtoročný sa však vníma ako kritický vo svetle nedávnej správy Medzinárodnej komisie pre zmenu klímy. Vedci v nej vyzývajú na okamžité kroky v záujme dodržania cieľov parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

V Parížskej dohode sa viac ako 190 krajín zhodlo na cieli udržať nárast globálnej priemernej teploty výrazne pod hranicou dvoch stupňov Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie, ako aj úsilí o to, aby tento nárast neprekročil hranicu 1,5 stupňa Celzia.

O klimatickom summite v Glasgowe sme diskutovali aj v Téme dňa:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok