Desiatky lokalít najvzácnejších starých lesov budú v piatom stupni ochrany

TA3
3.11.2021 19:09

V najvzácnejších starých lesoch sa už nebude môcť zasahovať. Celkovo 76 takýchto lokalít bude od decembra v piatom stupni ochrany. Aktivisti to vítajú. Usilovali sa o to 11 rokov.

Ťažbou dreva sme sa na Slovensku dopracovali k tomu, že pralesy tvoria už len pol percenta všetkých našich lesov. Aktivisti volajú po ich ochrane už roky. Ministrovi Jánovi Budajovi odoslali ešte vlani petíciu s viac ako 30 tisíc podpismi. Ten im vyhovel až dnes. Výsledkom je, že šesť a pol hektára pôvodných lesov bude bez-zásahových.

Ide o 76 lokalít, ktoré doposiaľ neboli chránené vôbec, alebo len minimálne. Najviac ich je na strednom Slovensku. Často ide o nedostupné zóny, akými sú strmé zrazy, skaly či bralá. Žijú v nich vzácne zvieratá, a rastú tam unikátne päť-storočné smreky či štyristoročné duby. Ľudia tam budú môcť chodiť len po vyznačených chodníkoch.

Pralesy spadajú pod štátne lesy. Agrorezort sa po dlhej diskusii k takejto ochrane priklonil. Hovorí, že lesníci v mnohých lokalitách už dnes drevo neťažia. Vzácne lesy majú spĺňať všetky európske kritériá. 

To by mohlo našich lesníkov podľa Budaja zatraktívniť. Mnohé zahraničné firmy, ktoré nakupujú drevo totiž vyhľadávajú predajcov s bez-zásahovými zónami. Podľa aktivistov by nám mala ísť ochrana pralesov príkladom pri reforme národných parkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok