Vedci objavili v Alpách nanoplasty z európskych metropol

TA3 TASR
3.11.2021 12:52

Vedci z Utrechtskej univerzity v Holandsku objavili v rakúskych Alpách nanoplasty, ktoré sa tam preniesli vetrom z veľkých európskych miest. To podľa vedcov môže znamenať, že v ovzduší miest sa nachádzajú ohniská nanoplastov. Výskum bol zverejnený v pondelok v databáze ScienceDirect.

Tirolsko Alpy lavína sneh hory 1140 px SITA AP
SITA/AP

Skupina vedcov objavila nanoplasty vo vysokej nadmorskej výške v okolí meteorologickej stanice na hore Hoher Sonnblick v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko. Je to prvý takýto objav v tejto oblasti, uvádza sa tlačovej správe univerzity.

Výskumníci odoberali vzorky snehu a ľadu s cieľom nájsť organické častice. Sneh a ľad odparovali a zvyšok pálili, aby tak mohli analyzovať výpary. "Nečakane to smrdelo ako horiace plasty," povedal vedúci výskumného tímu Dušan Materič z Ústavu výskumu morí a atmosféry na Utrechtskej univerzite.

Experti zaznamenali prítomnosť viacerých druhov plastov, z ktorých väčšinu tvorili polypropylén a polyetyléntereftalát. Čiastočky plastov boli menšie než 200 nanometrov, čo je výrazne menej než plasty nájdené počas predchádzajúcich výskumov. "Je vysoko nepravdepodobné, že by tieto nanoplasty pochádzali z miestnych neobývaných alpských oblastí," povedal Materič.

Jeho tím objavil koreláciu medzi vysokou koncentráciou nanoplastov a vetrom vejúcim smerom z veľkých európskych miest – najmä z priemyselnej oblasti Porúrie v Nemecku, ale aj z Holandska, Paríža či Londýna. Ďalšie skúmanie podľa jeho slov potvrdilo domnienku, že nanoplasty sú naozaj prenášané vzduchom z mestských oblasti. "Je to znepokojujúce, pretože to môže znamenať, že v našich mestách sú ohniská nanoplastov. Tie sa môžu nachádzať i vo vzduchu, ktorý dýchame," povedal. Vedci v tejto súvislosti uskutočňujú ďalší výskum.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok