Chcete šťastný a dlhý život? Držte sa týchto čísel a zatočíte aj s jesennou depresiou

TA3/zm
3.11.2021 16:00

Sychravé počasie a rýchlejšie stmievanie veľmi neprispievajú k dobrej nálade. Ak sa chcete nielen počas jesene držať v psychickej kondícii, ale je to i vašim dlhodobým cieľom, mali by ste ovládať niekoľko čísel a riadiť sa podľa nich. Pexels/Brett Sayles

Chcete šťastný a dlhý život? Držte sa týchto čísel a zatočíte aj s jesennou depresiou
Pexels/Brett Sayles

Šťastný a dlhý život by chcel každý z nás, no nedosiahnete ho len tak, zadarmo. Treba sa oň snažiť aj zdravým životným štýlom, ktorý prospeje fyzickej i psychickej kondícii. Stačí si osvojiť nasledujúce návyky a najlepšie si ich zapamätáte, keď si ich spojíte s jednoduchými číslami.

5 porcií jedla

Bez ohľadu na to, z akých potravín sa skladá vaša strava, či držíte diétu alebo sa v jedle neobmedzujete, mali by ste denne zjesť päť stredných porcií. Ak chcete iné čísla, tak je to v ideálnom prípade asi 400 gramov zeleniny a 200 gramov ovocia. Tie by mali obsahovať približne 26 gramov telu prospešnej vlákniny pre posilnenie nielen zažívacieho ale i imunitného systému.

Ďalej vyvážená strava denne zahŕňa len 5 gramov soli denne, keď príliš presolené jedlá nám neprospievajú. Nezabúdajte na to, že soľ nie je len v soľničke, takže nemáte nad ňou až takú kontrolu. Nachádza sa aj v sladkých jedlách a najmä, ak konzumujete polotovary.

Z pohľadu postavy zabudnite na miery 90-60-90, ale radšej sa držte toho, že dospelá žena by nemala mať v páse viac 80 centimetrov, inak má „zarobené“ na zdravotné problémy.

7 hodín spánku

Takmer všetci poznáme ideálnu dobu spánku ako osemhodinovú, pre dospelú ženu je však postačujúcich aj sedem hodín. Už pri štyroch až šiestich hodinách hovoria odborníci o nebezpečnej hranici, kedy človek môže v krátkej dobe očakávať zdravotné komplikácie. Dvojnásobná dĺžka spánku je však zdraviu prospešná a od nej sa odvíja ďalšie fungovanie, tak po telesnej ako aj duševnej stránke. 

Vyvážená denná strava by mala obsahovať 400 gramov zeleniny a 200 gramov ovocia. Ďalej 26 gramov vlákniny a len 5 gramov soli.

Pitný režim Pexels/MART PRODUCTION

8 pohárov vody

Ďalšie číslo, ktoré si treba pamätať, je množstvo vody za deň. Pitný režim sa netýka len horúcich dní, to už snáď vie každý. Možno vás cez deň bolieva hlava alebo sa cítite malátne, a môže byť za tým nedostatok čistej vody. Ak je pre vás náročné počítať si litre, skúste pitný režim premeniť na poháre a spojte si ich s rituálmi.

Napríklad prvý pohár vody pite pri raňajkách, druhý pri príchode do práce. Tretí a štvrtý pred a po obede a tak ďalej. Je to spôsob, ako si jednoducho udržať kvalitný pitný režim, treba len organizmus naučiť, že dostáva prísun vody v rovnakých časoch alebo pri rovnakých činnostiach.

Voda reguluje telesnú teplotu, zabezpečuje presun živín v organizme, na jej základe funguje každá jedna bunka. Vypiť menej ako liter denne je už podľa lekárov kritická hranica.

30x sa zasmiať

Ak vám všetky tieto čísla prídu len odrazom fyzickej kondície, pozrime sa na čísla, ktoré jednoznačne ovplyvňujú duševný stav. Malé deti sa denne smejú 400x, zatiaľ čo dospelí len 15x! Je to taký nepomer, že je úplne jasné, kto má tento pomer optimalizovať. Zasmiať sa denne 30x je veľmi zdravé, ale verte, že pre dospelého človeka náročné. Pritom v tele sa takto minimalizujú stresové hormóny a stimuluje sa imunita. Dve minúty smiechu od srdca každý deň dokážu hotové medicínske zázraky. Sú porovnateľné s 20 minútovým športom.

Malé deti sa denne smejú 400x, zatiaľ čo dospelí len 15x!

10 tisíc krokov

Toto záverečné číslo už pozná takmer každý. Vďaka mnohým mobilným aplikáciám si dnes ľudia pravidelne kontrolujú mieru pohybu. Ak nevykonávate žiaden šport, aj také chodenie vie byť pre telo veľmi prospešné. Nemôžete sedieť nonstop, musíte si pretiahnuť svaly, pričom optimálne číslo je desať tisíc krokov denne. Dosiahnete ich pomerne jednoducho, len sa treba na to nastaviť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok