Do škandálu exšéfa CIA zapletený aj veliteľ vojsk v Afganistane

SITA, TA3
13.11.2012 09:26

Aktivity vrchného veliteľa medzinárodných ozbrojených síl pôsobiacich v Afganistane, generála Johna Allena sú predmetom vyšetrovania "vzdialene" súvisiaceho s kauzou dnes už bývalého šéfa Ústrednej spravodajskej služby (CIA), generála Davida Petraeusa.

Ten odstúpil pre odhalenia Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý náhodou vypátral jeho mimomanželský vzťah s novinárkou Paulou Broadwellovou. Tá posielala výhražné maily istej Jill Kelleyovej z Floridy, ktorá však, ako v utorok potvrdil zdroj z Pentagonu, prostredníctvom e-mailov intenzívne komunikovala aj s generálom Allenom. Niekoľkotisícstranová komunikácia odhalená FBI údajne obsahovala korešpondenciu s "nevhodným" obsahom. Allen odmieta akékoľvek pochybenie, no Pentagon informácie intenzívne vyšetruje.

Petraeus požiadal o svoje uvoľnenie z funkcie ešte v piatok. Šéfom CIA sa stal v septembri 2011 po tom, ako odstúpil z postu šéfa veliteľa spojeneckých vojsk v Afganistane, kde ho nahradil práve Allen. Petraeusa CIA oceňujú za pokrok v boji proti Talibanu a stabilizácii južných nepokojných regiónov v čase, keď afganské sily začínali prebrať zodpovednosť za bezpečnosť vo svojej krajine. Svoju povesť si však vybudoval najmä v Iraku, kde takisto šéfoval spojeneckým jednotkám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok