V stravovacích zariadeniach budú zakázané jednorazové plastové výrobky

TA3 TASR
2.11.2021 17:37

V trvalých prevádzkach verejného a rýchleho stravovania budú zakázané jednorazové plastové výrobky. Zakázané budú aj na verejných podujatiach. Nápoje v jednorazových obaloch nebudú môcť obstarávať ani orgány štátnej správy.

Rušenie jednorazových plastov pokračuje, stop ich používaniu prichádza na ďalších miestach
TASR/Martin Baumann

Vyplýva to z novely zákona o odpadoch, ktorou sa mení aj zákon o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje. Legislatívne zmeny v utorok odsúhlasili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Zákaz používania jednorazových plastov na verejných podujatiach envirorezort odôvodňuje tým, že v súčasnosti v 90 percentách prípadov neprichádza k správnemu triedeniu. Organizátor verejného podujatia, ktorý poskytne biologicky rozložiteľné výrobky, by mal následne zabezpečiť aj ich triedený zber.

Výrobca jednorazového plastového výrobku bude po novom povinný ponúknuť spotrebiteľovi opakovane použiteľnú alebo biologicky rozložiteľnú alternatívu, poprípade poskytnúť výrobok za úhradu.

"Ide o výrobky, ktorých spotreba sa má znížiť za použitia hospodárskych nástrojov. Ide o zabezpečenie toho, aby sa plastové výrobky nahradili alternatívami, ktoré sú opätovne použiteľné, ale neobsahujú plasty," vysvetľuje ministerstvo životného prostredia.  

Znížiť sa tak má spotreba pohárov na nápoje vrátane ich uzáverov a viečok. Rovnako má ísť o nádoby na potraviny určené na priamu konzumáciu alebo na jedenie priamo z nádoby alebo ktoré sú hotové na konzumáciu bez ďalšej prípravy.

Výrobcovia tabakových výrobkov by sa mali po novom podieľať na nákladoch spojených s vyčistením prostredia od filtrov, ktoré neskončili v odpadovej nádobe. Zaviesť sa má aj prehľadnejšie označovanie výrobkov a informovanie spotrebiteľa o tom, ako s nimi najvhodnejšie nakladať.

Týkať sa to bude hygienických potrieb, vlhčených utierok, tabakových výrobkov s filtrami či pohárov na nápoje. 

Na výrobkoch majú pribudnúť informácie o prítomnosti plastov a ich negatívnych vplyvoch na životné prostredie. Povinné bude informovať a motivovať spotrebiteľa o opätovne použiteľných dostupných alternatívach. Novelizácia má byť účinná od 1. decembra, no obsahuje viaceré ustanovenia s neskoršími termínmi účinnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok