TOP 4 krajiny Ázie, kde sa oplatí dovolenkovať v zime

CK Satur/PR
2.11.2021 17:20

Na najväčšom kontinente na svete, sa zastavíme najskôr na Arabskom polostrove, v Spojených arabských emirátoch a Ománe, ktoré majú orientálnu príchuť doplnenú o púštne scenérie a tradičný svet sa mieša s tým moderným. Potom sa pred nami cez Arabské more v plnej kráse objavia v Indickom oceáne roztrúsené Maldivy, a naše putovanie zakončíme na zelenom ostrove, Srí Lanke. Všetko sú to kraje plné mýtov, farieb púšte, mora a zelene, a život sa tu krúti presne tak ako má.

TOP 4 krajiny Ázie, kde sa oplatí dovolenkovať v zime
CK SATUR

Ázia

Nadšenie a vzrušenie z cestovania ázijskými krajinami pridáva iskru, čo sa nesie v duchu poznania inej kultúry, prostredia, gastronómie a pestrej palety úsmevov, čo dokážu vytvoriť len ľudia. Ázia dokáže prekvapiť z každej svetovej strany v exotickej a orientálnej podobe. Aj tu sú dovolenkové destinácie, za ktorými sa oplatí vyraziť počas zimy, pričom okrem poznávania, sa skvele ohrejete, lebo teplota vody sa pri Maldivách alebo Srí Lanke pohybuje okolo 27 ℃, v južnom Ománe sa sezóna akurát začína a Spojené arabské emiráty ako vždy sľubujú okrem luxusu aj zábavu, slnko, biele pláže a jedinečnú výstavu EXPO, ktorá už aktuálne prebieha a svoje brány má otvorené až do konca marca 2022.

1. Spojené arabské emiráty

Aj napriek neveľmi príjemnej svetovej situácii sa Spojené arabské emiráty nezasekli kdesi v minulosti, ale napredujú raketovou rýchlosťou vpred a pred očami celého sveta odkrývajú jeden div za druhým. Teraz sa v Dubaji svet točí okolo EXPO, kde si môžete prezrieť výdobytky budúcnosti, užiť si zábavu mestského života, naplno sa oddať pôžitku luxusných hotelov, vyraziť za športovými atrakciami ako je zipline medzi mrakodrapmi v Dubai Marina alebo aj ten najdlhší v Ras Al Khaimah, užiť si s deťmi akvaparky, pozerať na mesto z najvyššej veže sveta Burj Khalifa, či z najvyššieho točiaceho kolesa Ain Dubai alebo si vychutnajte drink vo Flying Cup. Objavte tisíce kvetín v podobe rôznych dizajnov v Miracle Garden alebo si doprajte plávajúce raňajky v hoteli Address Beach Resort 5*, ktorý má najvyššie položený bazén na svete. Možností je tu milión a dostať sa k nim môžete priamym letom z Bratislavy každú nedeľu.

CK SATUR CK SATUR

Ak túžite po elegancii, skúste emirát Abu Dhabi, ktorý sa rozrástol o novú časť Saadyiat, kde sa nachádza v chránenej oblasti prvý ultra all inclusive hotel Rixos Premium Saadyiat Island 5*. Fantastickú bielu pieskovú pláž tu máte priamo ako na dlani a pritom si môžete zájsť pozrieť jednu z najkrajších mešít Sheik Zayed odetú do bieleho akoby to bola tá najkrajšia „púštna nevesta“, či spoznať vzácne artefakty v Louvri alebo sa prechádzať krásnou mestskou promenádou, pričom na jej konci natrafíte na skvostný hotel Emirate Palace, kde si môžete vychutnať čaj či kávu posypanú zlatom. Najnovšie je k videniu aj prezidentský palác, ktorý je umeleckým kúskom islamskej architektúry. Ak vás neláka dubajský rozruch, či striedma elegancia v Abu Dhabi a hľadáte viac kľudu a prírody, skvelou voľbou je emirát Ras Al Khaimah. Tu sú príjemné pláže, kvalitné hotely a odtiaľto môžete vyraziť za púštnym dobrodružstvom na štvorkolkách, jeepoch alebo ťavách.

2. Omán

Arabská krajina s vôňou kadidla, rozličných zvukov, v oblakoch parfumov, korenistého jedla, so šumom spenených hrebeňov vĺn Indického oceána a dôležitých hodnôt s tradíciami, ktoré sa niesli celou ománskou históriou, aby nakoniec pristáli na brehoch, odkiaľ sa znovu mohli odraziť za svojimi výpravami, čo im vyniesli na svetlo sveta úctu a dôležitosť. Kto má rád takúto atmosféru, ten si v Ománe príde na svoje, lebo tu sú ich tradície badateľné v každom kúte zeme. Snáď hrdšie mesto arabského sveta ako je práve Muscat ani niet. Prístavy, ktoré chránia pevnosti roztrúsené krajinou sú síce zabudnutou ukážkou obchodu a historických výprav, ale pre cestovateľov ožívajú a vnášajú zaujímavé pohľady do úžasného sveta minulosti, kedy bol Omán vďaka kadidlu nesmierne dôležitý.

CK SATUR CK SATUR

Na rozhraní mora a púšte leží v južnej časti krajiny mesto Salalah, ktoré je v súčasnosti dovolenkovým hitom, kde vás čakajú nádherné pláže, kvalitné luxusné hotely a stovky možností na poznávanie. Úžasné pláže, skvelý servis, fantastické medzinárodné jedlá a krásne okolie si môžete užiť v rozprávkovom hoteli Fanar 5*. Odtiaľto sa tak môžete vydať za ománskou históriou a spoznať údolie plné kadidlovníkov, oáz, prameňov, ťavích fariem, fantastických útesov dotýkajúcich sa tyrkysového mora, ako aj zlatistej púšte obrovských rozmerov Rub al Cháli, kde pod miliardami hviezd zažijete očarujúcu noc a ráno vás prebudí východ oranžového žiarivého slnka.

3. Maldivy

Viac ako 1000 ostrovov pekne roztrúsených v Indickom oceáne ako tie najžiarivejšie prstene majú pre svet jedinečné miesto. Maldivy sú najmenšou, najplochejšou a najnižšou ázijskou krajinou, kde vládne absolútna exotika, ako aj každodenný život miestnych obyvateľov, ktorý sa od 12. storočia nesie v islamskom duchu. Po pristaní v hlavnom meste Male, kde sa človek nikdy dlho nezdrží, sa buď loďou alebo hydroplánom odveziete za vaším vysnívaným rajom. A to doslova. Dovolenkovať môžete vo vilkách na pláži alebo aj na vode. Všade vás očaria biele pláže, tyrkysové lagúny, fantastické podmorské scenérie. Pri morskom dobrodružstve môžete natrafiť na žraloka obrovského, ktorý je celkom neškodný, či žraloka kladivohlavého alebo veľké raje.

CK SATUR CK SATUR

V čase zimných prázdnin si sem môžete zaletieť priamo z Bratislavy a oddychovať na tých najbelších plážach, vychutnávať si vynikajúcu kuchyňu od európskej, cez ázijskú ako aj exotickú miestnu, kde najväčšou lahôdkou je samozrejme tuniak na stovky spôsobov. Z nápojov si vychutnajte ovocné šťavy, dovezený čaj, ktorý je maldivským nápojom alebo Coca Colu, ktorá ako jediná na svete sa vyrába z odsolenej vody. Ak hľadáte zábavu vodných parkov, novinkou je hotel Siyam Wolrd 5*, kde si na svoje prídu deti, pričom sa tu môžete ubytovať vo vilkách so šmýkačkou priamo do vody.

4. Srí Lanka

Idylický ostrov, ktorého rany sa zahojili po ťažkých časoch je dnes domovom pestrých chrámov, hinduistických rituálov, budhistických mníchov, trojkoliek, exotických pláží, džungle, kokosových orechov, čaju a neprehliadnuteľného ovocia rambutan. Nevšednosť Srí Lanky dotvárajú aj rôzne zvuky, ktoré sem perfektne zapadnú a spoznávať ich môžete naprieč celým ostrovom, pričom niektoré cesty vám budú pripadať ako horská dráha.

CK SATUR CK SATUR

Hlavné mesto Kolombo akoby bez začiatku a konca si žije po svojom, staré kráľovské mesto Kandy je plné mýtov a vzácneho Budhovho zuba, Nuwara Eliya utopená v zeleni vo výške cez 1900 m srší anglickou atmosférou badateľnou vo vidieckych sídlach, niektorých hoteloch a samozrejme čajovou prítomnosťou. Uvoľnenú atmosféru si určite vychutnáte pri skvelom jedle, ako sú plody mora a všade obľúbené grilované krevety, karí a exotické ovocie. Rybárska dedinka Negombo známa už v koloniálnych časoch ako centrum obchodu so škoricou má pestré centrum s mnohými trhmi, chrámami a starými koloniálnymi stavbami, ktoré sa oplatí preskúmať. Okrem prírodných a kultúrnych krás je fascinujúca aj fauna ostrova. V národných parkoch Yala a Udawalawe žijú slony, leopardy, medvede, byvoly a mnohé ďalšie vo svojom prirodzenom prostredí.

Aktuálne informácie o vstupe do jednotlivých krajín a návratu na Slovensko nájdete v covid mape od CK SATUR.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok