Slovák navrhoval zberateľské Ferrari. O pozíciu musel bojovať, v tíme ho brali ako exotiku

TA3
3.11.2021 07:00

Má prácu, o ktorej snívajú azda všetci milovníci rýchlych a krásnych áut. Po absolvovaní štúdia dizajnu sa totiž zameral na navrhovanie nových modelov áut. Pracoval pre Ford, kde si ho všimli ľudia z kultového talianskeho štúdia Pininfarina, pre ktoré navrhoval Ferrari na mieru pre špeciálnych klientov.

ferrari logo 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Práca s talentmi

Jeho najnovším počinom je dizajn prvého slovenského konceptu auta na vodíkový pohon. Nielen o dizajne sme sa rozprávali s Braňom Maukšom.

Podľa Maukša je slovenské školstvo v oblasti dizajnu kvalitné. "Mnoho našich slovenských dizajnérov prešlo cez Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, kde je oddelenie profesora (Štefana) Kleina. Dá sa povedať, že to je spoločný štartovací bod," opisuje Maukš. Práve odtiaľ sa podľa svojich slov "odpichol" do sveta.

"Dizan je globálna disciplína," myslí si Maukš. Vysvetlil, že profesor Klein situoval talenty, ktoré si vytipoval, do jedného oddelenia, známeho ako Transport Design. "Je tam veľké množstvo talentu, ktorý on dokáže odhadnúť a posiela ďalej," opísal.

Maukš sa začal autodizajnu venovať asi v sedemnástich rokoch. Dovtedy kreslil komixy, bavilo ho science fiction. Ceruzku má v ruke dodnes, kým mladí ľudia sú dnes už od útleho detstva zvyknutí na tablety. Rodičia by podľa neho nemali na deti tlačiť, ale podporovať ich v tom, čo ich baví. Ak je to kreslenie, pomôže im výtvarná výchova aj ako mimoškolská aktivita.

Splnený sen

Maukš spomína, že na VŠVU sa dostal až na druhýkrát. Keď skončil bakalársky stupeň, dostal ponuku na pracovnú stáž v nemeckom Forde. "Tam som odišiel a vlastne som v Nemecku už ostal," povedal. Najskôr sa podieľal na dizajne interiérov, neskôr si ho všimlo štúdio Pininfarina. Vysvetlil, že tak ako v športe, sú aj v dizajne ľudia, ktorí si všímajú talenty z ostatných tímov. "Aj zo slabších tímov, aj z lepších tímov." 

Maukš sa v 26 rokoch dostal do firmy, kde mali v showroome vystavené autá Ferrari, čo bol pre neho veľký magnet. Keď išiel na pracovný pohovor, prácu pre Pininfarinu vnímal ako splnený sen. To však neznamená, že si svoju pozíciu nemusel v tíme vydobyť. "Musel som prejsť niekoľkými etapami, aby mi uverili, že som jeden z nich," spomína Maukš.

Priznal, že ako Slovák to nemal úplne jednoduché. "Väčšina tímu boli Taliani ale my sme im tam ako cudzinci chodili tak trochu brať robotu," vysvetlil. "Predsa len uctievali Pininfarinu ako modlu a zrazu prišiel niekto z východnej Európy. Na mape hľadali, odkiaľ som, pretože som bol prvý Čechoslovák v tej firme, takže ma brali trochu ako exotiku." 

Maukš vysvetlil, že keď sa vo Ferrari navrhujú zberateľské autá pre špeciálnych klientov, vznikne viacero návrhov od rôznych dizajnérov, z ktorých si klient vyberie. Celý proces je podľa neho transparentný, vyberá sa len z návrhov a mená sa nezverejňujú. Svoju pozíciu si upevnil práve po tom, ako zrealizoval auto na mieru pre hollywoodskeho producenta.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok