Dopĺňate si nedostatok vitamínu D? Ako dlho trvá, kým pocítite účinky?

TA3/bd
2.11.2021 09:00

Nedostatok vitamínu D môže spôsobiť únavu, slabosť a depresiu. Ak máte podozrenie, že sú vaše hladiny nízke, začnite telo dopovať čo najskôr. V závažnejších prípadoch budete potrebovať režim vysokých dávok a kontrolu lekára.

Dopĺňate si nedostatok vitamínu D? Ako dlho trvá, kým pocítite účinky?
FreePik

Ako dlho trvá, kým pocítite účinky vášho doplnku vitamínu D, závisí od závažnosti vášho nedostatku. Môže to trvať týždne alebo mesiace. Vitamín D hrá dôležitú úlohu vo vašom tele. Jeho hladina v krvi by mala byť aspoň 30 ng/ml. To znamená, že čokoľvek nad 30 ng/ml sa považuje za zdravé. Tieto rozsahy sú často diskutované, ale všeobecne sa uznáva, že čokoľvek pod 20 ng/ml je nedostatok.

Toxicita začína okolo 125 ng / ml. To znamená, že zdravý rozsah je niekde medzi 30 ng/ml a 120 ng/ml, čo je celkom veľký rozdiel. Existujú populácie, ktoré sú vystavené vyššiemu riziku ako iné. Osoby, ktoré žijú v oblastiach bez veľkého množstva slnka, dojčené deti (kvôli nízkej koncentrácii vitamínu D v materskom mlieku) a niektoré menšiny. Počas leta je ľahké mať dostatok vitamínu D, no nedostatok slnka v zime môže viesť k jeho nízkym hladinám.

depresia FreePik

Vitamín D a vaše telo

Je toho toľko, čo vitamín D robí pre naše telo. Je spájaný so zlepšením nálady, zvýšením energie a posilnením imunitného systému. Vitamín D ovplyvňuje aj:

  • Zdravie kostí
  • Svalovú slabosť
  • Bolesť

Info: Ak sa chcete rozhodnúť, ktorý doplnok je pre vás najlepší, urobte si čas a urobte si prieskum. 

losos FreePik

Príznaky nedostatku

Podľa štúdie publikovanej v máji 2015 v Psychiatry Research je depresia bežným príznakom nedostatku Déčka. Okrem toho výskum naznačuje aj zvýšenú pravdepodobnosť popôrodnej depresie, čo ešte viac podporuje súvislosť medzi nedostatočným množstvom vitamínu D a depresiou. Medzi ďalšie príznaky patria:

  • Úzkosť
  • Únava
  • Svalové kŕče
  • Bolesť kĺbov
  • Nízka imunita
  • Mäkké kosti
  • Podráždenosť

Zdroje vitamínu D

Keď zistíte váš nedostatok, existuje veľa zdrojov, kde siahnuť. Slnko je skvelým zdrojom, rovnako ako viaceré potraviny, napríklad losos. Ak však bojujete s vysokým nedostatkom, vitamín D v lososovi vám nebude stačiť. 

vitaminy FreePik

Kedy sa začíname cítiť lepšie

Po začatí dávkovania odporúčaného lekárom je otázka, kedy bude na nás fungovať. Odpoveď nie je pre každého rovnaká. Čím viac ste vyčerpaní, tým dlhšie trvá, kým nastanú zmeny. Vo všeobecnosti sa po niekoľkých týždňoch liečby hladiny vitamínu D zvýšia o 1 ng/ml na každých 40 prijatých IU. Po naštartovaní vitamínu D by ste sa mali začať cítiť lepšie, no aj tak by ste si mali svoje hladiny kontrolovať každé dva až tri mesiace.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok