Coca-Cola preberá plnú kontrolu nad výrobcom nápojov pre športovcov BodyArmor

TA3 TASR
1.11.2021 22:25

Americký nápojový koncern Coca-Cola oznámil, že prevezme kontrolu nad výrobcom nápojov pre športovcov BodyArmor. Hodnota kontraktu presahuje 5 miliárd USD.

Coca Cola 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Firma Coca-Cola v pondelok informovala, že v BodyArmor prevezme 85-percentný podiel, ktorý doteraz nevlastnila. Zatiaľ kontrolovala 15 % spoločnosti, ktoré získala pred tromi rokmi. Za zvyšný podiel zaplatí 5,6 miliardy USD (4,84 miliardy eur), čo pre Coca-Colu predstavuje podľa severu CNBC najväčšiu akvizíciu značky v histórii nápojového koncernu.

Do rozhodnutia o dokúpení podielu v BodyArmor bola najväčšou akvizíciou nápojovej spoločnosti kúpa kaviarenského reťazca Costa Coffee v roku 2018. Za prevzatie tejto firmy zaplatila Coca-Cola 5,1 miliardy USD.

Po získaní 15-percentného podielu v roku 2018 sa Coca-Cola stala druhým najväčším akcionárom v BodyArmor. Na 3. mieste bol v tom čase basketbalista Kobe Bryant, ktorý do BodyArmor investoval v roku 2013, dva roky po vzniku firmy. Ako informoval denník The Wall Street Journal, Bryantova pozostalosť získa z predaja viac než 400 miliónov USD.

Prevzatie zostávajúcich 85 % BodyArmor sa podľa analytikov dalo očakávať. Coca-Cola už vo februári informovala, že koncom tohto roka plánuje kúpiť vo výrobcovi nápojov pre športovcov kontrolný podiel. Kúpa BodyArmor pomôže Coca-Cole zvýšiť jej podiel na trhu nápojov pre športovcov, aj keď Gatorade, divízia takýchto nápojov konkurenčnej firmy PepsiCo je ďaleko pred konkurenciou. Gatorade vlastní na tomto trhu približne 70-percentný podiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok