V Česku spadla kabína lanovky, hlásia zranených

TA3 TASR
31.10.2021 14:53

Na hore Ještěd ležiacej na severe Česka v nedeľu spadla kabína lanovky. Na mieste má byť niekoľko zranených, zasahujú tam zložky Integrovaného záchranného systému. Hasiči ani policajti zatiaľ podrobné informácie nemajú, informuje televízia ČT24 a portál iRozhlas.cz.

K nešťastiu došlo v dolnej časti dráhy. Kabína spadla na úrovni prvej podpery zhruba v polovici tamojšej zjazdovky. Hasiči pomocou výškovej techniky evakuovali približne 15 ľudí, ktorí boli v druhej kabíne a utrpeli šok. Táto kabína stále visí na nosnom lane. 

"Spadla jedna kabína, ktorá išla smerom dole. V kabíne sme mali jednu osobu, ktorá bohužiaľ na mieste podľahla, lekár konštatoval smrť. Našťastie druhá kabína zostala v štandardnej polohe, z ktorej bolo evakuovaných asi pätnásť ľudí," cituje ČT24 hovorcu krajskej záchrannej služby Michaela Georgieva. Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. Lanovka mala byť od pondelka zatvorená na 12 dní pre plánovanú údržbu.

Kabínová lanovka na Ještěd premáva od roku 1933, v rokoch v rokoch 1971 – 1975 prešla úplnou rekonštrukciou. V súčasnosti je to jediná lanovka vo vlastníctve Českých dráh, uvádza ČT24. Na možnosť pádu lanovky sa zložky integrovaného záchranného systému pravidelne pripravujú, v jej viac ako 80-ročnej histórii však nebol takýto zásah nutný.

Pred dvoma rokmi prešlo rekonštrukciou elektrické zariadenie, oprava bola spojená s výmenou pohonu a zabezpečovacieho zariadenia. Vlani bola lanovka kvôli koronavírusovým opatreniam viac ako 100 dní mimo prevádzky, dôvodom prerušenia prevádzky boli aj technické problémy. Pre technické problémy stála lanovka aj tento rok v septembri, píšu Novinky.cz. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok