Tipy, čo so starou, plesnivou alebo hnilou zeleninou a ovocím. Nie vždy sa musia vyhodiť

TA3/bd
31.10.2021 14:00

Pozeráte sa do chladničky a nájdete zeleninu, ktorú ste si pred chvíľou kúpili, no zabudli ste na ňu. Možno vás zaujíma ten hrubý biely sliz na kukurici alebo, či je bezpečné jesť tie čierne škvrny na karfiole. V niektorých prípadoch stále dokážete zeleninu zachrániť namiesto toho, aby ste ju vyhodili do koša. Ale iba v niektorých...

Tipy, čo so starou, plesnivou alebo hnilou zeleninou a ovocím. Nie vždy sa musia vyhodiť
FreePik

Vyhnite sa vyhadzovaniu

V dokonalom svete by ste sa nikdy nemuseli starať o to, či je jedlo bezpečné alebo nie. Bohužiaľ, ovocie a zelenina sa môžu pokaziť rýchlejšie, ako ich použijete. V skutočnosti priemerná slovenská rodina vyhodí pol kila ovocia a zeleniny denne, pretože sa pokazila.

Sledujte skladovanie

Uchovávajte zeleninu, ktorá rýchlo stráca vlhkosť v chladničke na mieste s najväčšou vlhkosťou. Polička s nízkou vlhkosťou je navrhnutá tak, aby uvoľňovala etylénové plyny, ktoré podporujú rýchlejšie hnitie, preto by sa tu malo skladovať ovocie, ktoré produkuje etylén (jablká, avokádo, bobuľovité ovocie atď.). Všetky ostatné produkty ako banány, sladké zemiaky, suchá nekrájaná cibuľa by sa mali skladovať pri izbovej teplote a nikdy nie v chladničke.

Tip: Stará zelenina bude nepríjemne voňať a chutiť, ale nebezpečná je len vtedy, ak má na sebe pleseň alebo hnilobu.

zelenina FreePik

Pokazené jedlo vs. Patogény

Vaše jedlo je pokazené ak nevyzerá, nevonia alebo nechutí tak, ako by malo. Aj keď sa nájdu výnimky, nemusíte sa báť, ak náhodou zjete pokazenú zeleninu. Môže vás napnúť z vône alebo chuti, ale organizmus vydrží aj takéto plodiny a nespôsobí život ohrozujúcu infekciu. Nemýľte si to s patogénmi ako je E.coli.

zelenina FreePik

Na niektorých potravinách, vrátane ovocia a zeleniny sa vytvorí aj pleseň. Ak zistíte, že tam rastie, nemusí to nevyhnutne znamenať, že ich treba vyhodiť. Ak ide o pevnú plodinu ako je kapusta, paprika alebo mrkva, môžete odrezať aspoň centimeter okolo miesta plesne a ponechať neplesnivú časť. Nízky obsah vlhkosti v týchto potravinách sťažuje prenikanie plesní. Ak však ide o mäkké ovocie alebo zeleninu ako sú uhorky, broskyne alebo paradajky, mali by ste ich vyhodiť.

zelenina FreePik

Špecifická zelenina

Niektoré druhy ovocia a zeleniny trpia veľmi špecifickými formami kazenia. Možno vás zaujíma, či sú čierne škvrny na karfiole bezpečné na konzumáciu. Sú spôsobené patogénmi a čierne alebo hnedé bodky rozhodnenejedzte. Dobrá správa je, že nevedia prenikať hlboko do karfiolu a menej zasiahnuté časti sa dajú odrezať. Výrazne odfarbený karfiol však treba vyhodiť. Namiesto toho hľadajte karfiol, ktorý má krémovo bielu farbu. Nikdy ho neskladujte v celofánovom obale, pretože zachytáva vlhkosť a podporuje hnilobu.

ovocie FreePik

Ak nájdete na klase kukurici vysušené časti alebo je na nej biely sliz, je to výsledok rôznych húb, ktoré môžu ovplyvniť rast kukurice. Často sa to stane, keď kukurica rastie na poli. V prípade vysušeného klasu môže ísť o vplyv horúcich a suchých dní. Ak sa dostane do obchodu s potravinami alebo na farmársky trh bez toho, aby bol taký klas odhalený, môže skončiť vo vašej kuchyni. Vyhnite sa konzumácii vysušeného klasu ako aj bieleho slizu na kukurici, pretože ide o príznaky hniloby.

Info: Je rozumné dávať si pozor na ovocie a zeleninu, ktoré nevyzerá, nevonia a nechutí najlepšie. Ak máte pochybnosti, vyhoďte to.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok