EÚ dočasne ruší dane z leteckých emisií

TASR
12.11.2012 17:42

Európska únia navrhla zrušenie dane z leteckých emisií CO2, ktorú mali uhrádzať letecké spoločnosti premávajúce nad Európou. Zrušenie potrvá do jesene 2013, uviedla Európska komisia, keď sa bude konať valné zhromaždenie reprezentantov Medzinárodnej civilnej leteckej organizácie.

EÚ dočasne ruší dane z leteckých emisií
SITA

Komisia upozornila, že ak sa na budúcoročnom kongrese ICAO nepodarí dosiahnuť celosvetovú dohodu o zdanení emisií CO2, EÚ bude pokračovať v príslušných opatreniach, od štádia, v ktorom ich nechala prerušené.

Cieľom budúcoročného kongresu ICAO má byť dosiahnutie širokej medzinárodnej dohody zakotvenej na trhových princípoch o dosiahnutí účelného mechanizmu na znižovanie leteckých emisií CO2. "Za účelom vytvorenia pozitívneho prostredia na rokovanie sme sa rozhodli pozastaviť naše úsilie, lebo dostávame signály, že by sa v tejto oblasti mohla zrodiť medzinárodná dohoda," uviedla eurokomisárka pre oblasť klímy Connie Hedegaardová.

Komisárka vzápätí upozornila, že ak by na budúci rok k požadovanej dohode nedošlo, EÚ už nebude zvažovať nijaké iné návrhy a nadviaže na etapu, ktorú práve zmrazila. A dodala, že rokovania o zrode medzinárodnej dohody budú veľmi ťažké.

Hedegaardová uviedla, že o tomto rozhodnutí EK už boli informované všetky členské štáty EÚ a Európsky parlament, ktoré s týmto krokom musia súhlasiť. Európska daň z leteckých emisií vošla do platnosti 1. januára 2012 po 15 rokoch márnych pokusov o jej dosiahnutie na medzinárodnej úrovni.

Európske letecké spoločnosti, nezávisle od ich štátnej príslušnosti, ktoré využívajú letiská v štátoch EÚ, boli podľa tohto opatrenia nútené nakúpiť takzvané emisné certifikáty, ktoré zodpovedajú 15 % z ich emisií CO2 alebo 35 miliónom ton emisií CO2.

EÚ sa týmto spôsobom snažila pomáhať v boji proti globálnemu otepľovaniu. Najväčšími súpermi pre EÚ v snahe zdaniť letecké emisie sú USA, Čína, Rusko a India.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok