Pre sever a stred Slovenska platí výstraha pred silným vetrom

TA3 TASR
30.10.2021 11:46

Na severnom a strednom Slovensku bude počas soboty na horách fúkať silný vietor. V nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, v priemere rýchlosť 75 kilometrov za hodinu.

vietor stromy počasie 1140 px (SITA/Radoslav Maťaš)
SITA/Radoslav Maťaš

Výstraha prvého stupňa platí pre niektoré okresy Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja až do nedele do 3.00 h. Meteorológovia uviedli, že predpokladaná rýchlosť vetra je síce v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo. Na svojom webe na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav

V okolí Veľkej Idy naďalej platí upozornenie na smogovú situáciu 

V okolí obce Veľká Ida naďalej platí upozornenie na smogovú situáciu pre prachové častice PM10. Na svojom webe na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav. Meteorológovia tvrdia, že príčinou smogovej situácie sú vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z priemyselných zdrojov. "Vzhľadom na nepriaznivé rozptylové podmienky možno očakávať vysoké koncentrácie PM10 vo všetkých oblastiach v blízkosti aj v susedných dolinách, v ktorých sa nachádzajú relevantné zdroje PM10," dodal SHMÚ. 

K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. SHMÚ preto radí obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a skrátiť vetranie obytných miestností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok