Bulharský premiér na Slovensku: Sme jediná nádej na hraniciach EÚ

TA3, TASR, SITA
12.11.2012 15:08

Bulharský premiér Bojko Borisov navštívil Slovensko. S premiérom Robertom Ficom sa rozprával o posilnení spolupráce, ale aj o turistike a Schengenskom priestore.

Bulharský premiér na Slovensku: Sme jediná nádej na hraniciach EÚ
SITA

Cieľom je hospodársky rast

Chceme ukázať Európe, že na Slovensku aj v Bulharsku sú vlády pripravené splniť si domácu úlohu mať zdravé verejné financie a hospodársky rast, vyhlásili na tlačovej besede slovenský a bulharský premiér.

"Za rozhodnutia, ktoré robíme, musia obe vlády zaplatiť vysokú politickú daň, ale v rozhovore, ktorý sme mali, sme potvrdili, že toto je jediná cesta, ktorú môžeme ponúknuť občanom našich krajín," deklaroval Fico.

Podľa jeho slov naše krajiny nie sú spojené len Dunajom, ale spája ich aj cyrilo-metodská tradícia, členstvo v EÚ a NATO a tradičné priateľské vzťahy našich ľudí v oblasti turizmu, kultúry a podnikania. "Od roku 1999 ide o prvú oficiálnu návštevu predsedu vlády Bulharskej republiky na Slovensku, preto očakávame, že táto návšteva bude impulzom na hospodársku spoluprácu," povedal premiér.

V Schengene už sú

Vo sfére spolupráce vidí dve perspektívne oblasti, a to energetiku a automobilový priemysel. "Podporujeme tiež ambície Bulharska, pokiaľ ide o vstup do Schengenu a verím, že zaznie aj náš spoločný hlas v EÚ vo veci financovania odstavovania atómových blokov," podotkol Fico.

Medzi lídrami sa hovorilo aj o turistickom ruchu. "Bulharsko sa opäť stáva tradičnou destináciou pre našich turistov. Bol by som rád, keby aj bulharskí turisti našli Slovensko," uviedol Fico.

Borisov s úsmevom vyhlásil, že jeho krajina je v Schengene už dávno. "Sme jediná nádej na hranici EÚ pri hraniciach s Tureckom. Bulharsko musí každý deň platiť obrovské peniaze, aby mohlo prichýliť utečencov zo Sýrie. Míňame obrovské peniaze, aby sme chránili hranice únie. My sme už splnili 100 percent pre vstup do Schengenu, ak zavedú 120-percentné kritériá, aj Slovensko ich bude plniť. Môžete pokojne spať, Bulharsko to zvláda," odvetil na novinársku otázku.

Ficova vláda príde do Bulharska

Slovenská vláda by mala 24. mája 2013 po prvý raz rokovať s bulharským kabinetom. Zasadnutie sa má na návrh bulharského premiéra Bojka Borisova, ktorý je na dvojdňovej oficiálnej návšteve, uskutočniť v Bulharsku. V máji príde na Slovensko bulharský prezident.

"Privítal som návrh na spoločné zasadnutie bulharskej a slovenskej vlády. Na nedávnom rokovaní s českou vládou sa podpísali aj dohody a malo to veľký význam. Obsah musí vyhrať nad formou takýchto spoločných rokovaní. Má to aj symbolický význam, ale musíme to zasadnutie využiť na konkrétne dohody," apeloval slovenský premiér Robert Fico.

Šéf kabinetu už požiadal ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, aby začal túto cestu so svojim bulharským náprotivkom intenzívne pripravovať, a aby sa mohli podpísať príslušné dohody o ekonomickej spolupráci.

Borisov na tlačovej konferencii vysvetlil, že bulharský kabinet takto rokoval aj s vládou Izraela, Turecka, Grécka či Rumunska. "Je to veľmi dobrá prax, kde sa dá vyriešiť veľa vecí naraz," dodal.

Záznam z tlačovej besedy oboch premiérov

Hasič, karatista, ochrankár

Bojko Borisov sa narodil v roku 1959 v dedinke Bankja, ktorá je dnes súčasťou bulharského hlavného mesta Sofia. Začínal ako hasič, neskôr pôsobil ako pedagóg na policajnej akadémii.

Po páde komunizmu v roku 1990 si založil vlastnú bezpečnostnú službu, ktorá poskytovala ochranu aj bulharským ústavným činiteľom vrátane vtedajšieho prezidenta Todora Živkova alebo bulharského monarchu a neskoršieho premiéra Simeona II.

Borisov odštartoval politickú kariéru v roku 2001, keď sa stal štátnym tajomníkom na bulharskom ministerstve vnútra. V parlamentných voľbách v roku 2005 ho zvolili za poslanca za Národné hnutie Simoena II., postu sa však dobrovoľne vzdal.

V roku 2006 založil vlastnú stranu Občania za európsky rozvoj Bulharska, s ktorou o rok neskôr zvíťazil v prvých bulharských voľbách do Európskeho parlamentu. Svoj triumf zopakoval aj v roku 2009, keď zvíťazil vo voľbách do bulharského zákonodarného zboru a stal sa premiérom.

Vo voľnom čase sa venuje karate, ale aj futbalu - za tím FC Vitoša Bistrica pôsobiacej v tretej najvyššej bulharskej lige dokonca sporadicky hráva. V roku 2011 ho vyhlásili za futbalistu roka, keď mu svoj hlas dalo až 44 percent účastníkov prestížnej ankety.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok