Pôvodom Čech, neskôr nigérijský kráľ. Obonete S. Ubam si svoj rešpekt musel zaslúžiť

TA3
29.10.2021 21:10

Narodil sa českej matke a nigérijskému otcovi. Vyrastal v Česku, neskôr ho však tragická udalosť priviedla do Nigérie, zaujať miesto svojho otca. Spisovateľ, podnikateľ, právnik a aj nigérijský kráľ Obonete S. Ubam prezradil v relácii Klub TA3 viac zo svojho príbehu.

klub_1.jpg
TA3

Zaujal miesto svojho otca

Do Nigérie vycestoval ešte ako 14 ročný, vtedy po prvýkrát videl aj svojho biologického otca. Netušil však, že o niekoľko rokov neskôr zaujme jeho miesto. Moment, keď mu zazvonil telefón s tým, že jeho otec zomrel, bol jedným z najsilnejších v jeho živote. "Tento moment mi zadefinoval život na niečo iné. Otcov pobočník mi oznámil, že zomrel. Na mieste bola otázka, či budem pokračovať v živote v Prahe, alebo to zahodím a vydám sa do neznáma," hovorí už dnes Ubam, ktorý mal vtedy 28 rokov.

Fanúšikom Nigérie nebol aj pre veľký kultúrny šok, ktorý zažil po príchode z vtedajšieho Československa. "Môj vzťah k Nigérii v tej dobe nebol veľmi láskyplný, preto som sa aj rozhodoval, či mi to stojí za to," uviedol.

Titul si musel zaslúžiť

Do Nigérie sa napokon rozhodol ísť, zaujať miesto otca a starať sa o zvyšnú rodinu. Musel si však vybudovať rešpekt. "Titul v kmeni, z ktorého pochádzal môj otec, sa nededí. Človek si ho musí zaslúžiť," pokračuje Ubam. Človek musí podľa neho ostatným dokázať, že je dostatočne psychicky i fyzicky silný a dokáže v tejto krajine prežiť. "Prvé dva roky sme nemali elektrinu, s pitnou vodou je problém doteraz. Teploty sú od 40 do 50 stupňov, sú to ťažké životné podmienky," dovysvetlil v Klube TA3.

Čo napokon stálo za jeho rozhodnutím ujať sa role kráľa? Inšpirovala ho energia, sila otca a to, čo dokázal vybudovať. "Už len z čistého rešpektu som sa ujal miesta po ňom," uviedol s tým, že chcel zároveň ochrániť aj rodinu. V Nigérii sa mu napokon podarilo nielen nájsť svoje korene a identitu, ale tie korene aj zapustiť. Po 7 rokoch síce odišiel a úlohy už prenechal jednému z bratov, dodnes je však s rodinou v kontakte. "Zdalo sa mi, že to už zvládnu, sám som bol vyhorený. Sme však stále v kontakte, takto nám to vyhovuje a funguje to," uzavrel.

Celý rozhovor v relácii Klub TA3 si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok