Vypnite sociálne siete, zapnite mozog a dajte sa zaočkovať, vyzval ľudí ukrajinský prezident

TA3 TASR
29.10.2021 17:50

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naliehal v piatok na svojich krajanov, aby si "zapli mozog" a dali sa očkovať proti covidu, zatiaľ čo tamojšie zdravotnícke úrady hlásili rekordný prírastok nových prípadov infekcie.

Volodymyr Zelenskyj
TASR/AP

Nízka miera zaočkovanosti

Ako píše agentúra AFP, za posledných 24 hodín pribudlo na Ukrajine 26.870 novoinfikovaných, čo je najviac od vypuknutia koronavírusovej pandémie. 

"Všetkých prosím, aby vypli sociálne siete a zapli si mozog," uviedol Zelenskyj. 

"Musíme sa zaočkovať," povedal ukrajinský prezident počas návštevy juhoukrajinského mesta Odesa. "Je to jediné riešenie," dodal. Napriek tomu, že Ukrajina schválila na použitie tri vakcíny – AstraZeneca, Pfizer a čínsky CoronaVac – je plne zaočkovaných len približne 20 percent obyvateľov.

Tempo očkovania sa zvyšuje

Úrady tejto 41-miliónovej krajiny mali spočiatku problém s nedostatočnými dodávkami vakcín a nedarilo sa im presvedčiť ľudí, aby sa dali zaočkovať. Vláda v Kyjeve však nedávno zaviedla nové, prísnejšie pravidlá, ktoré obmedzujú neočkovaných. 

Očkovací program sa odvtedy výrazne zrýchlil, denne príjme proticovidovú vakcínu v priemere 290-tisíc ľudí. "Dnes už máme dobré tempo (očkovania), aj tak sa však počet prípadov a úmrtí zvyšuje," upozornil Zelenskyj a vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať. Na Ukrajine od začiatku pandémie zaznamenali celkovo vyše 2,8 milióna prípadov nákazy a 66-tisíc súvisiacich úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok