Byť političkou v Japonsku znamená aj čeliť útokom či šikane. Niektoré ženy sa podelili o svoj príbeh

TA3
1.11.2021 12:00

Ženy nemajú až také zastúpenie v politike ako muži. Zatiaľ čo niektoré krajiny sa v rámci rovnosti pohlaví snažia rozdiely zmierňovať, Japonsko tak trochu zaspalo. Spoločnosť sa síce mení, no politika v tejto krajine nie.

Byť političkou v Japonsku znamená aj čeliť útokom či šikane. Niektoré ženy sa podelili o svoj príbeh
Profimedia

Obťažovanie každodennou realitou

Mari Yasuda zostala vydesená po tom, ako si prezrela svoje sociálne siete. Zatiaľ čo v televízii ju označili za "tú, ktorú sa oplatí sledovať vo voľbách", anonymní komentátori sú toho názoru, že ako žena by nemala do parlamentu kandidovať vôbec.

"Obviňujú ma z toho, že spím s mocnými mužmi, aby som sa niekam dostala," uviedla Yasuda pre denník The Guardian, ktorá sa uchádza o miesto v japonskej prefektúre Hyogo za opozičnú Konštitučnú demokratickú stranu Japonska. "Dostávam maily od mužov, ktorí komentujú môj výzor alebo ma pozývajú na rande," dodala.

Sexuálne obťažovanie je každodennou realitou pre ženy, ktoré sa v Japonsku uchádzajú o miesto v politike. Japonsko je zároveň krajinou, ktorá patrí v rebríčku zastúpenia žien v politike na tie najnižšie miesta.

Napriek tomu, že verejnosťou hýbu rôzne témy a aj voliči sa zdajú byť progresívnejší, politika voči týmto zmenám zostáva imúnna. "V Japonsku je množstvo oblastí, kde je nízke zastúpenie žien. Nemajú ani toľko možností vyjadriť sa. Rozšírené je to však najmä v politike."

Napriek sľubom sa situácia nezlepšuje

Napriek opakovaným sľubom bývalého premiéra Šinzóa Abeho vytvoriť spoločnosť, v ktorej "ženy zažiaria", sú voľby do dolnej komory parlamentu predzvesťou toho, že situácia sa len tak nezlepší.

Z celkových 1051 kandidátov bolo v aktuálnaych voľbách 186 žien. V roku 2018 pritom prijali zákon o rodovej rovnosti, ktorý nabáda strany, aby si vybrali podobný počet mužských a ženských kandidátov. "Je to akoby sa muži stali poslancami len na základe toho, že sa mužmi narodili," hovorí Yasuda. Mnohí ľudia sú podľa nej od politiky vzdialení a vo svojom živote ju veľmi neriešia, vnímajú ju ako niečo "špeciálne" len pre starších mužov. Verí tomu, že ak by sa toto podarilo zmeniť, ľudia by volili aj viac žien.

Obťažovanie političiek sa však nedeje len v komentároch na sociálnych sieťach. Yoshiko Maeda, členka japonskej Aliancie feministických zástupkýň hovorí, že od političiek z celej krajiny dostáva hlásenia o obťažovaní zo strany svojich mužských kolegov. Zažívajú aj tlak na to, aby rezignovali. "Je to jednoducho šikana," uviedla.

Od politiky mnohé ženy odrádza aj rodina

Miestne rady majú často vo svojom zastúpení len jednu alebo zopár žien. Podľa Maedy, ktorá si sama zažila útoky, to môže byť obzvlášť zastrašujúce. Atmosféra a zdokumentované správy o sexuálnom obťažovaní totiž mnohé ženy od kandidatúry odrádzajú. "Mnohé z nich sa svojho záujmu o politiku vzdajú aj pre nesúhlas rodiny. Stále je tu veľké množstvo prekážok."

Začiatkom tohto roka sa zistilo, že veľké množstvo političiek a kandidátok v Japonsku sa stretáva so sexuálnym obťažovaním, nevhodnými dotykmi i verbálnymi narážkami od mužských voličov. Z 1247 opýtaných žien vyše 57 % uviedlo, že ich voliči alebo iní priaznivci obťažovali. Ženy v Japonsku zastupujú menej ako 10 % dolnej komory parlamentu.

Nízky počet ženských kandidátok v aktuálnych voľbách svedčí aj o tom, že Japonsko v tomto smere zlyhalo. "Súčasní poslanci majú v japonských voľbách výhodu, pokiaľ LDP zostane najsilnejšou stranou, nič sa nezmení," uviedla Mari Miura, profesorka politológie na Sophia University v Tokiu.

Strana LDP zaradila medzi svojich 336 kandidátov 33 žien. Voľby do dolnej komory parlamentu neprehrala už od roku 2009 a vládne takmer nepretržite od 50. rokov minulého storočia. Výsledkom je komora plná mužov, z ktorých mnohí, vrátane súčasného premiéra Fumia Kishidu, sú politici druhej alebo tretej generácie.

„V mnohých prípadoch jediným spôsobom, ako môžu ženy získať podporu veľkej strany, je ísť cez hlavy prefektúrnych strán, ktoré majú na starosti výberový proces, a pomocou osobných sietí osloviť mocných mužov v strane,“ hovorí Miura. „Japonsko by malo zaviesť kvóty pre kandidátky a odstrániť štrukturálne prekážky pri uchádzaní sa o úrad. Pokiaľ to neurobí, nevidím žiadne vyhliadky na zmenu v blízkej budúcnosti."

"Japonská spoločnosť sa mení," dodáva Miura a ako dôvod uvádza rastúce povedomie medzi mladšími ľuďmi o problémoch, ako je klimatická núdza a rodová nerovnosť. "Japonská politika však zostala úplne rovnaká."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok