Na D1 spustili do prevádzky križovatku Triblavina, má zlepšiť dopravnú situáciu

TA3 TASR
29.10.2021 14:40

Národná diaľničná spoločnosť spustila v piatok do ostrej prevádzky diaľničnú mimoúrovňovú križovatku Triblavina pri Bratislave. Umiestnená je na 18. kilometri diaľnice D1 medzi Bratislavou a Trnavou. Informovali o tom z NDS.

Na D1 spustili do prevádzky križovatku Triblavina, má zlepšiť dopravnú situáciu
TASR/Michal Svítok

Križovatka má päť vetiev. Jej súčasťou sú aj dve "turbo – okružné" križovatky a jedna styková pri napojení na cestu I/61. "Otvorením križovatky sa zlepší dopravná situáciu v okolí, predovšetkým obyvateľom Bernolákova a spádových obcí. Spustením diaľničnej križovatky zlepšíme plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky, ako aj dopravno-prevádzkové podmienky pre tranzitnú dopravu v záujmovej lokalite," deklarovala NDS.

Výstavbu križovatky si podľa diaľničiarov vyžiadala zvyšujúca sa dopravná intenzita v okolí, ktorá sa prudko rozvíja urbanizáciou v oblasti obcí Chorvátsky Grob – Čierna Voda a Bernolákovo. "To viedlo aj k zvýšenej dopravnej záťaži diaľničnej siete. Aktuálne denné intenzity dopravy na D1 pri prejazde Triblavinou sú na úrovni 68.000 vozidiel denne," spresnila NDS.

Nebudú viac musieť využívať výjazd pri Senci

Obyvatelia Bernolákova a spádových obcí v okolí už nebudú musieť využívať diaľničný výjazd pri Senci, ale budú sa môcť do svojej obce dostať cez križovatku Triblavina. V rámci jej budovania postavili aj most, ktorý rieši mimoúrovňové križovanie diaľnice D1 s novou komunikáciou II/127 prechádzajúcou pod diaľnicu D1.

Do riešenia dopravy v tomto úseku sa zapojil aj Bratislavský samosprávny kraj, ktorý na ceste medzi križovatkou Triblavina a starou Seneckou cestou realizoval úsek dlhý približne 600 metrov.

Okrem spomínanej výstavby spojnice spustil kraj v septembri výstavbu novej cestnej komunikácie, ktorá spojí križovatku Triblavina s obcami Chorvátsky Grob a Slovenský Grob. Je to prvá etapa obchvatu obcí a miest regiónu Malokarpatska. Dokončená bude na jeseň 2022.

Spor s aktivistami 

Križovatka Triblavina sa stala aj predmetom sporov medzi NDS a aktivistami z občianskeho združenia Triblavina. Bola aj témou pred komunálnymi voľbami v roku 2018. Došlo aj k brzdeniu výstavby pre podanie námietok. Aktivisti i niektorí komunálni politici kritizovali, že sa križovatka pôvodne mala stavať s troma pruhmi a súbežnými kolektormi.

NDS argumentovala, že zmenu stavby si vyžiadala nevyhnutná potreba rozšírenia diaľnice z troch na štyri pruhy pre nárast intenzity dopravy. Aktivisti však za tým videli záujmy developerských projektov v okolí. Viacerí starostovia i vedenie BSK naopak apelovali, aby sa výstavba križovatky neodďaľovala spormi. Poukazovali pritom na zlú dopravnú situáciu v kraji.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok