KĽDR bojuje s nedostatkom potravín. Ľudia budú jesť okrasné čierne labute

TA3 ČTK
29.10.2021 13:27

Od tlače platobných kupónov až po chov okrasných labutí čiernych na jedlo - Severná Kórea je nútená hľadať novátorské spôsoby, ako riešiť ekonomické problémy a nedostatok potravín v čase, keď sa predlžuje protipandemické zatváranie hraníc.

Kim Čong-un KĽDR 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

S blížiacim sa koncom žatvy medzinárodní pozorovatelia varujú, že je potravinová a ekonomická situácia v krajine nebezpečná. Objavujú sa aj správy, že KĽDR zvyšuje obchod a dostáva veľké dodávky humanitárnej pomoci prostredníctvom Číny.

Juhokórejská rozviedka vo štvrtok na uzavretom parlamentnom vypočutí uviedla, že severokórejský vodca Kim Čong-un vydal príkaz, v ktorom vyzýva k zaisteniu každoho zrnka ryže a k tomu, aby všetko úsilie smerovalo do poľnohospodárstva.

Tohtoročná úroda by pritom podľa juhokórejskej rozviedky mohla byť lepšia ako tá minuloročná, a to vďaka slnečnejšiemu počasiu. Severná Kórea podľa informácií rozviedky podniká kroky na to, aby v nadchádzajúcich mesiacoch znova otvorila hranice s Čínou a Ruskom.

KĽDR dlhodobo trpí nedostatkom potravín a zlé hospodárenie podľa pozorovateľov ešte zhoršujú medzinárodné sankcie kvôli jadrovému zbrojeniu, prírodnej katastrofe a od minulého aj pandémie Covidu-19. Tá prinútila Severnú Kóreu k bezprecendntnému uzavretiu hraníc.

Kim Čong-un už tento rok v júni priznal, že potravinová situácia v krajine je napätá a ospravedlnil sa za obete, ktoré obyvatelia musia prinášať, aby zabránili epidémii spôsobenej šírením koronavírusu. KĽDR oficiálne neohlásila jediný prípad nákazy vírusom Covid-19.

Severokórejský vodca ale tiež vyhlásil, že ekonomika jeho krajiny sa v tomto roku zlepšila a pred niekoľkými dňami poprel správu vyšetrovateľov OSN, podľa ktorej tisícom najzraniteľnejších obyvateľov KĽDR hrozí smrť od hladu, uviedol Reuters.

Podľa rôznych médií, ktoré sa odvolávajú na neupresnené severokórejské zdroje, začala severokórejská centrálna banka tlačiť kvôli nedostatku severokórejskích wónov peňažné kupóny v hodnote zhruba jedného amerického dolára (0, 86 eur).

Japonský server Rimjin-gang, ktorý vytvárajú severokórejskí prebehlíci, tento mesiac uviedol, že tieto kupóny sú v obehu najmenej od augusta tohto roku. Jednou z príčin je nedostatok atramentu a papiera na tlač bankoviek, ktoré sa do KĽDR dovážajú z Číny.

Ďalším spôsobom, ako zmierniť nedostatok potravín, je konzumácia okrasných labutí čiernych. Severokórejské médiá tento týždeň propagovali mäso čiernych labutí ako cenný zdroj potravy a uisťovali, že nový chov v priemyselnom meradlne ľudom zlepší život. "Mäso čiernych labutí je lahodné a má zdravotný prínos," napísal denník vládnej strany Rodong sinmun.

Juhokórejský portál NK News, ktorý sa špecializuje na dianie v Severnej Kórei, uviedol, že výskum chovu labutí čiernych začal v KĽDR už na začiatku roka 2019. Úrady podľa NK News vyzvali školy, továrne a podniky, aby pestovali potraviny a chovali ryby a ďalšie zvieratá v záujme zvýšenia sebestačnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok