Takmer pol milióna austrálskych domácností sa ocitlo bez elektriny, môže za to silný vietor

TA3 TASR
29.10.2021 11:18

Vyše 450-tisíc domácností sa v austrálskom meste Melbourne a štáte Viktória ocitlo pre silný vietor bez elektrickej energie. Živel tam cez noc strhával strechy domov a stĺpy elektrického vedenia a vyvracal stromy.

Problém bol aj s internetom

Podľa energetickej spoločnosti AEMO spôsobil vietor vážne škody, pričom niektorým odberateľom nebudú dodávky elektrického prúdu obnovené cez víkend či dokonca ani do začiatku budúceho týždňa. Úrady vo Viktórii zaznamenali viac ako 2500 telefonátov o pomoc, pričom 300 ľudí ohlásilo škody na majetku.

Zhruba 125-tisíc domácností malo problémy s pripojením na internet, čo ovplyvnilo tisíce ľudí, ktorí v dôsledku pandémie stále pracujú z domu. Prerušené boli aj niektoré vlakové spojenia a pre silný vietor zatvorili aj viacero očkovacích centier. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Najvyššia rýchlosť vetra za desaťročie

Podľa meteorologičky Christie Johnsonovej zaznamenali na niekoľkých miestach najvyššiu rýchlosť vetra za posledné desaťročie. Išlo napríklad o vrch Ben Nevis západne od Melbourne, kde vietor dosahoval rýchlosť 117 kilometrov za hodinu. 

V Bassovom prielive medzi štátom Viktória a austrálskym ostrovným štátom Tasmánia dosahovala rýchlosť vetra 165 kilometrov za hodinu. Vietor spôsobil škody aj v meste Adelaide v štáte Južná Austrália, kde sa bez elektrického prúdu ocitlo 30-tisíc domácností a firiem, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok