Záškoláci by mali prísť o obedy, navrhuje Nicholsonová

TA3, TASR
12.11.2012 11:15

Deti z chudobných rodín by mohli prísť o bezplatné obedy v prípade, ak majú v mesiaci aspoň päť neospravedlnených hodín.

Záškoláci by mali prísť o obedy, navrhuje Nicholsonová
SITA

Päť neospravedlnených hodín

Navrhuje to poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová prostredníctvom novely zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce. Parlament sa ňou bude zaoberať na decembrovej schôdzi.

Prax podľa poslankyne ukázala, že bezplatné obedy pre deti z rodín žijúcich v hmotnej núdzi ich nemotivujú, aby chodili do školy. "Deti si často prídu len vyzdvihnúť bezplatný obed do školy, aj v dňoch, keď majú neospravedlnené vyučovacie hodiny," napísala v dôvodovej správe.

V prípade, keď má dieťa v mesiaci, v ktorom dostáva bezplatnú stravu aspoň päť neospravedlnených vyučovacích hodín, poslankyňa navrhuje, aby v celom nasledujúcom mesiaci nemalo nárok na obedy zadarmo. "Týmto opatrením chceme motivovať deti a ich rodičov k dodržiavaniu povinnosti a dôslednému plneniu povinnej školskej dochádzky, a v prípade, ak sa niečo také nedeje, aby boli vyvodené adekvátne sankcie," zdôvodnila poslankyňa.

Pomôcky majú patriť škole

Okrem toho chce Nicholsonová v rovnakej novele zákona presadiť, aby sa pomôcky, ktoré pre deti z chudobných rodín nakupuje škola, stali jej majetkom. Ide napríklad o zošity, písacie potreby či učebnice. "Prax ukázala, že z domu nosia tieto pomôcky v zdevastovanom stave, ktoré už nie sú použiteľné v škole, respektíve sa vyskytujú prípady, kedy deti alebo ich rodičia obchodujú s takto získanými školskými potrebami. Tým sa stráca ich hlavný účel, a to použitie týchto školských potrieb pri výučbe deti v školách," argumentuje poslankyňa.

Upozorňuje tiež, že deti z rodín v hmotnej núdzi  majú nárok na tieto pomôcky dvakrát do roka. Ak si ich však už začiatkom roka zničia, ďalšie mesiace nemajú ako plniť úlohy od učiteľov.

"Navrhujeme, aby sa bezplatné školské pomôcky stali majetkom základnej alebo materskej školy, ktorú dieťa navštevuje, a tak bude mať škola dosah na ochranu týchto pomôcok," napísala poslankyňa v dôvodovej správe. Dodala, že je v záujme školy, ale aj rodičov, aby mali školské pomôcky vždy počas vyučovania k dispozícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok