Srbsko sa usiluje stať členským štátom Európskej únie. Korčok ocenil vzájomné vzťahy

TA3 TASR
29.10.2021 00:00

Na pozvanie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivana Korčoka pricestoval vo štvrtok do Bratislavy na oficiálnu návštevu minister zahraničných vecí Srbskej republiky Nikola Selakovič.

Ministri zhodnotili vzájomnú spoluprácu, pričom sa zhodli, že v ekonomicko-obchodnej oblasti je stále priestor pre jej posilnenie. Výbornou príležitosťou na to bude medzivládna slovensko-srbská komisia pre hospodársku spoluprácu, ktorá sa uskutoční 9. a 10. novembra 2021 v Bratislave pod vedením ministrov hospodárstva. Jej súčasťou bude aj podnikateľské fórum. "Z hľadiska obchodnej výmeny a najmä investičných aktivít slovenských spoločností je Srbsko najvýznamnejším partnerom Slovenska v regióne. Zároveň sme presvedčení, že vzájomný obchod má priestor na ďalší rast, existuje veľa nevyužitých obchodných príležitostí v odvetviach, kde Slovensko má Srbsku čo ponúknuť,“ vyhlásil minister Korčok.

V kontexte slovenskej národnostnej menšiny vo Vojvodine sa minister Korčok poďakoval partnerovi za iniciatívu Srbska zapísať naivné umenie z Kovačice na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Partneri tiež hovorili o aktuálnej situácii v regióne, vrátane stavu dialógu Belehrad – Priština, ktorý vedie osobitný predstaviteľ EÚ Miroslav Lajčák. Ako potvrdil minister Korčok: "Slovenská republika podporuje pokračovanie dialógu medzi Belehradom a Prištinou, ako aj úplnú implementáciu všetkých záväzkov, ktoré vychádzajú z dosiahnutých dohôd. Očakávame, že výsledkom dialógu bude právne záväzná dohoda, ktorá jednoznačne zadefinuje vzájomný vzťah oboch strán."

Nikola Selakovič ocenil podporu Slovenska v prístupovom procese Srbska do EÚ. V tejto súvislosti šéf slovenskej diplomacie potvrdil pripravenosť SR ďalej pokračovať v podpore reformných procesov: "Som presvedčený, že budúcnosť Srbska a celého regiónu je v EÚ a reformné úsilie bude z našej strany aj naďalej opätované podporou pre ďalší pokrok krajiny v integračnom procese."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok