Krčméry zdôrazňuje potrebu ohľaduplnosti nie len k odborníkom, ale aj politikom

TA3
28.10.2021 23:38

Na Slovensku máme druhý najvyšší denný prírastok infikovaných od začiatku pandémie. O plošnom zatváraní tried minister školstva zatiaľ neuvažuje. Školy vraj nie sú ohniská. Aktuálne sa v školách prezenčne vzdeláva 90 percent žiakov.

k.jpg
TA3

Krčméry tvrdí, že školy chcú zatvárať ako posledné. „Našťastie sa nepotvrdilo, že veková špecifická chorobnosť u detí menších a väčších je rozdielna.“ Vďaka tomu sa podľa neho školy budú môcť udržať. Obáva sa však, že kvôli udržaniu škôl sa budú musieť sprísňovať iné pravidlá.

Zuzana Dolinková, podpredsedníčka strany Hlas-SD verí, že Slováci nerezignovali na očkovanie, ale verí, že ani táto vláda nerezignuje na očkovaciu kampaň. „Mali by sme vysvetľovať, chodiť do regiónov. Nie všetci ľudia, ktorých nemáme zaočkovaných sú naozaj antivaxeri. Ľudia potrebujú počuť výhody, ale aj nevýhody očkovania.“

Podľa bývalého ministra zdravotníctva Krajčího, neochota Slovákov dodržiavať protipandemické opatrenia, je spôsobená tzv. „pandemickou únavou.“ „V tejto situácii musíme myslieť opäť na tých rizikových. Na tých chornicky chorých, na starších ľudí.“

Únava a vyčerpanie lekárov

Na sociálnych sieťach sa šírilo video, na ktorom sa zabáva infektológ Pavol Jarčuška bez respirátora v červenom okrese. Jarčuška sa ospravedlnil a sám upozornil na vzniknutú situáciu.

Krčméry k týmto súvislostiam hovorí o potrebe ohľaduplnosti nie len k odborníkom, ale aj politikom. „Treba si uvedomiť, že lekári v prvej línii sú vyčerpaní po všetkých stránkach. Aj tá pandemická únava je únavou psychickou, sú vyhorení a sú cieľmi útokov.“ Ďalej dodáva: „Je zbytočné hnať niekoho, kto si zabudne na pár minút rúško preč z parlamentu alebo z vlády.“ Podľa Krčméryho by sme si takéto prešľapy mali odpustiť, a vážiť si, čo títo ľudia urobili dobré. V blízkej budúcnosti očakáva denný prírastok infikovaných v počte možno až 9-tisíc. „Ideme teraz na Mount Everest.“ Podotýka, že očakáva postcovidový syndróm. „Odhadujem, že 50-tisíc pacientov na Slovensku máme, ktorí sú dlhodobo PN na postcovidový syndróm.“

Dodržiavanie opatrení

Na internete bola tiež zverejnená aj fotografia z rozhovoru Igora Matoviča pre Nový čas. Minister financií ani redaktor nemajú na danej fotografii prekryté horné dýchacie cesty. 

Dolinková súhlasí s tým, že ľudia sú omylní, no myslí si, že ak takéto správanie vidíme u ľudí, ktorí by mali byť autoritami, nie je to dobrý príklad.

Krajčí si myslí, že obaja mali mať počas rozhovoru rúška. Ďalej však dodáva: „Pokiaľ boli obaja zaočkovaní, tak veľmi dobre vieme, že práve, keď sme zaočkovaní, tak v podstate riziko toho, aby sme mohli skončiť v nemocnici, je úplne minimálne.“ Tvrdí, že podľa jeho informácií je Igor Matovič zaočkovaný Sputnikom V.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok