Mazák zdôrazňuje nezávislosť justície. Uviedol to pri kroku Európskej súdnej rady

TA3 TASR
28.10.2021 21:25

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák vníma potrebu posilňovať nezávislosť a zodpovednosť justičných systémov v Európe, rovnako poukazuje na potrebu dodržiavania princípov právneho štátu a vzájomne zdieľaných hodnôt, na ktorých stojí Európska únia.

Ján Mazák (SITA)
SITA

Uviedol to v súvislosti s vylúčením poľskej súdnej rady z Európskej siete súdnych rád (ENCJ), o ktorom rozhodli členovia orgánu na svojom štvrtkovom mimoriadnom rokovaní v litovskom Vilniuse.

Ako informovala súdna rada na svojom webe, pri hlasovaní zástupcov členských krajín, účastných na valnom zhromaždení, bolo z celkového počtu 92 odovzdaných hlasov 86 za vylúčenie poľskej súdnej rady z organizácie a šesť hlasov sa zdržalo. Súdna rada SR odporučila ešte v auguste 2020 súhlasiť s návrhom výkonnej rady ENCJ vylúčiť Poľsko. Dôvodom vylúčenia sú reformy poľskej vlády zavádzané od roku 2017, ktoré výraznou mierou obmedzili nezávislosť súdnictva v krajine. Na mimoriadnom valnom zhromaždení sa nezúčastnil žiadny zástupca poľskej súdnej rady.

Samotnému vylúčeniu poľskej súdnej rady z ENCJ predchádzalo pozastavenie jej členstva. Malo podnietiť aktivity na nápravu zistených problémov v Poľsku. ENCJ však skonštatovala, že sa situácia nezlepšila, naopak zhoršila sa, čo bol impulz pre návrh na vylúčenie. ENCJ zdôraznila, že poľská súdna rada aj naďalej nespĺňa jednu z hlavných podmienok členstva – a to, že súdna rada musí byť nezávislá od výkonnej moci príslušného členského štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok