Rumunské nemocnice paralyzoval covid, na Slovensku je zaplnených lôžok tretina

TA3 ČTK hm
30.10.2021 06:00

Pandémia covidu paralyzovala zdravotnícky systém v Rumunsku. Všetky lôžka na oddeleniach intenzívnej starostlivosti sú zaplnené a ďalší pacienti musia čakať. Desiatky ľudí v kritickom stave už presunuli do nemocníc v Maďarsku a Poľsku. Ako je na tom v porovnaní s Rumunskom Slovensko?

Rumunské nemocnice paralyzoval covid, na Slovensku je zaplnených lôžok tretina
TASR/AP (ilustračné)

O situácii v Rumunsku informoval server BBC. Od pondelka Rumunsko sprísni opatrenia proti šírení koronavírusu. "Občas mám pocit, že sa celá krajina stala resuscitačným oddelením," uviedol Dorel Sandesc, šéf oddelenia intenzívnej starostlivosti v temešvárskej nemocnici. "Je to zlyhanie na všetkých úrovniach. Sme svedkami akéhosi druhu národnej slepoty, ktorá je spôsobená nedostatkom vzdelania, nedostatkom civilizácie," dodal.

Najviac obsadených lôžok je v okolí Prešova

Na porovnanie, lôžka v slovenských nemocniciach sú podľa údajov ministerstva zdravotníctva z 27. októbra aktuálne zaplnené na 32 % svojho maxima. Čo sa týka jednotlivých krajov, nemocnice Prešovského kraja majú zaplnených 60 % lôžok, Žilinského 51 %, Košického 35 % a Nitrianskeho 13 % svojho maxima.

V slovenských nemocniciach bolo podľa údajov z 28. októbra celkovo 1384 pacientov - s potvrdeným covidom ležalo na lôžkach 1322 a s podozrením na covid 62 pacientov. Z toho na jednotkách intenzívnej starostlivosti a na oddeleniach anesteziológie a intenzívnej medicíny ležalo po 130 pacientov, na lôžkach s funkčným centrálnym rozvodom kyslíka 990 pacientov a bez centrálneho rozvodu kyslíka 72. Podporu pľúcnej ventilácie potrebovalo k uvedenému dňu 131 hospitalizovaných.

Najviac obsadených lôžok pacientmi s potvrdením covidom (328) mali nemocnice v Prešovskom kraji. Viac ako 200 pacientov ležalo v nemocniciach Košického kraja (266) a Žilinského kraja (225). Nemocnice v Banskobytrickom kraji sa starali o 143 covidových pacientov a v Trenčianskom kraji o 112. Pod sto hospitalizovaných mali k uvedenému dátumu nemocnice v Bratislavskom kraji (90), v Nitrianskom kraji (80) a v Trnavskom kraji (78). S podozrením na covid bolo najviac hospitalizovaných v Trenčianskom kraji (25) a v Žilinskom kraji (14). 

Politici vinia ľudí, ľudia politikov

Očkovanie proti covidu má zatiaľ v Rumunsku iba 34 percent dospelej populácie, čo je druhá najnižšia úroveň v Európskej únii po Bulharsku. Na Slovensku dostalo prvú dávku 45,3 percenta a druhú dávku 41,7 percenta celkovej populácie.

V priebehu leta Rumunsko pre slabý záujem o očkovanie predávalo nepotrebné vakcíny Írsku, Dánsku a Vietnamu. Rumunsko má zhruba 19,4 milióna obyvateľov. Počty odhalených prípadov nákazy koronavírusom v tejto krajine podľa BBC podľa týždenného priemeru dosahujú 15-tisíc denne a počty úmrtí 389 denne. Na Slovensku vzrástol počet denných prípadov v priebehu jedného týždňa o 54 percent a príjmy do nemocníc stúpli za sedem dní o 13 percent. Podľa údajov slovenského ministerstva za ostatné dva týždne, je medzi hospitalizovanými osobami 79 %, ktoré nie sú plne zaočkované.

Rumunskí politici v súvislosti s vývojom očkovania vinia verejnosť, že odmieta očkovanie a verí konšpiračným teóriám o rizikách spojených s vakcínou. Verejnosť naopak obviňuje politikov, a to okrem iného, zo zlého vedenia a z nezaisteného adekvátneho zdravotníckeho systému. Ten teraz praská vo švíkoch, a to napriek každodennému heroickému úsiliu zdravotníckeho personálu..

Neočkovaní dostanú večerný zákaz vychádzania

Od pondelka bude v Rumunsku povinné nosiť ochranu dýchacích ciest v budovách aj vonku, neočkovaní budú mať od ôsmej hodiny večerný zákaz vychádzania. Otázkou však podľa BBC zostáva, ako dôrazne bude dodržiavanie týchto pravidiel vymáhané.

Rumunsko rovnako od pondelka vyhlásilo dvojtýždňové školské prázdniny. Nové opatrenia zahŕňajú tiež obmedzenie otváracích hodín obchodov a reštaurácií do deviatej hodiny večernej. "Nachádzame sa v katastrofálnej situácii," uviedol v piatok minulý týždeň námestník ministra vnútra Raed Arafat. "Videli sme iné krajiny, ako takúto situáciu zažívajú v dobe, kedy nebola dostupná zbraň, konkrétne vakcína. Nachádzame sa v tejto situácii, hoci vakcínu máme. Väčšina ľudí totiž očkovanie odmieta. Tejto situácii sa bolo možné vyhnúť," dodal.

Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, na ktorej informoval o epidemiologickej situácii.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok