Xavi Hernandez by sa mal stať novým trénerom Barcelony

TA3 TASR
28.10.2021 12:45

Španielsky futbalový klub FC Barcelona sa údajne už dohodol na podmienkach so Xavim Hernandezom, ktorý by mal na poste hlavného trénera nahradiť odvolaného Holanďana Ronalda Koemana.

Xavi Hernandez by sa mal stať novým trénerom Barcelony
TASR/AP

Podľa denníka Sport sa teraz musí Xavi dohodnúť so súčasným zamestnávateľom Al-Sadd SC na rozviazaní zmluvy, ktorá platí do roku 2023. Zmluvná pokuta za predčasné odstúpenie je však stanovená na milión eur. Xavi v katarskom klube dokončil aktívnu kariéru a od roku 2019 je jeho hlavný tréner.  

Štyridsaťjedenročný bývalý stredopoliar strávil takmer celú hráčsku kariéru v katalánskom klube a patrí medzi jeho najväčšie legendy. Podľa informácií Sportu by sa malo o novom trénerovi rozhodnúť ešte vo štvrtok.

Štyridsaťjedenročný bývalý stredopoliar absolvoval takmer celú hráčsku kariéru v katalánskom klube a patrí medzi jeho najväčšie legendy. Prišiel ako 11-ročný a strávil tam viac než dve dekády. Niekdajší tvorca hry s geniálnym futbalovým myslením získal v prvom tíme v rokoch 1998-2015 až 25 trofejí vrátane štyroch triumfov v Lige majstrov a ôsmich titulov v španielskej lige. Celkovo nastúpil za FCB na 767 duelov.

Španiel, ktorý sa už na sklonku hráčskej kariéry netajil ambíciou vydať sa na trénerskú dráhu, zažil veľké úspechy aj v reprezentačnom drese. V úlohe neúnavného dynama zo stredu poľa doviedol Španielsko na EURO 2008 k zlatu po dlhých 44 rokoch, potom bol aj pri titule majstrov sveta 2010 a ďalšom zlate z majstrovstiev Európy o dva roky neskôr.

Po svetovom šampionáte 2014 v Brazílii, kde španielski futbalisti nepostúpili zo skupiny, ohlásil koniec kariéry v národnom mužstve. V Barcelone údajne panuje nádej, že po nástupe do funkcie hlavného kouča by mohol "Blaugranas" vrátiť punc atraktívneho futbalu z tejto slávnej éry na klubovej i reprezentačnej úrovni.

Xavi sa s Kataláncami rozlúčil v roku 2015 ziskom druhého treble a v zbieraní úspechov pokračoval aj v Katare. Za štyri hráčske sezóny získal s Al Saddom ligový titul (2018/2019), Katarský pohár, domáci Superpohár aj Emirov pohár (všetky 2017). V roku 2019 sa presunul na post hlavného kouča a pridal celkové prvenstvo v najvyššej súťaži (2020/2021), po dve trofeje v národnom aj Emirovom pohári (všetky 2020, 2021) a jeden triumf v Superpohári (2019).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok