Twitter zvyšuje dosah pravicovo orientovaného obsahu, ukázala štúdia

TA3/dp
31.10.2021 09:00

Twitter odhalil, že ich algoritmus zvyšuje dosah pravicovo orientovaného obsahu viac, ako toho ľavicovo orientovaného. Dôvody však nie sú úplne jasné.

Twitter logo 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Realizovali štúdiu

Poznatky sú známe z internej štúdie algoritmov Twitteru. Štúdia sa zameriavala na algoritmy, ktoré majú zosilňovať dosah politického obsahu na sociálnej sieti a zvyšovať tým interakcie s takýmto obsahom. 

V rámci štúdie preskúmali milióny tweetov, ktoré boli publikované medzi 1. až 15. aprílom 2020. Informoval o tom portál The Verge.

Tweety z mnohých krajín

Do štúdie zahrnuli tweety z Kanady, Francúzska, Nemecka, Japonska, Španielska, Británie a Spojených štátov amerických. Twitter zistil, že vo všetkých krajinách, okrem Nemecka, bola odozva algoritmu oveľa silnejšia pri príspevkoch od pravicovo orientovaných účtov, ako pri ľavicovo orientovaných.

"Negatívne príspevky o politických skupinách a hnutiach majú tendenciu zvyšovať záujem ľudí interagovať s obsahom," povedal Steve Rathje, odborník na sociálne médiá. Rathje hovoril o tom, že ak na sociálnych sieťach majú konflikt dvaja ľudia s odlišnými politickými názormi, tak celkové interakcie s týmto obsahom budú na vyšších číslach.

Situácia v Nemecku

V Nemecku je situácia trochu iná, menší záujem o zdieľanie pravicovo orientovaných príspevkov môže mať súvis s tým, že technologické spoločnosti majú prísnejšie pravidlá proti nenávistným prejavom na sociálnych sieťach. 

Ide najmä o preventívne opatrenie, aby sa na sociálnych sieťach neobjavoval obsah s nacistickou tematikou. 

Twitter začal testovať funkciu, ktorá by mala varovať užívateľov pred publikovaním vulgárnej odpovede, chce tak predísť šikane a nenávistným prejavom na sociálnych sieťach. 

Existuje aj iná štúdia, ktorá zistila, že algoritmus zvyšuje dosah príspevkov od konzervatívcov viac, ako od liberálov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok