V Portugalsku sa nedohodli na rozpočte na budúci rok, hrozia predčasné voľby

TA3 TASR
27.10.2021 22:38

Portugalský parlament v stredu hlasoval proti návrhu rozpočtu na rok 2022 z dielne menšinovej socialistickej vlády, čím pripravil pôdu pre možné predčasné voľby.

Portugalsko vlajka ľudia dav ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. “To posledné, čo krajina za týchto okolností potrebuje, je politická kríza,“ povedal tesne pred hlasovaním premiér António Costa, ktorý vylúčil, že dobrovoľne odstúpi z funkcie.

Agentúra Reuters poznamenala, že aj keď odmietnutie rozpočtu nemusí automaticky znamenať predčasné voľby, prezident Marcelo Rebelo de Sousa už v pondelok varoval, že nebude mať inú možnosť, ako rozpustiť parlament a vypísať voľby, ak rozpočet v zákonodarnom zbore neprejde. AFP v tejto súvislosti pripomenula, že portugalský parlament ešte nikdy neodmietol návrh rozpočtu z dielne vlády od prechodu Portugalska k demokracii v roku 1974.  

Ak parlament nedokáže prijať rozpočet, ktorý je pre krajinu zásadný, bolo by pozitívne počuť hlas portugalského ľudu,” vyhlásil v stredu po parlamentnom fiasku prezident Rebelo de Sousa.

Reuters pripomína, že ak prezident vydá dekrét o rozpustení vlády, voľby sa musia uskutočniť do 60 dní. Z kuloárnych informácií vyplýva, že k tomuto kroku sa môže hlava štátu uchýliť o niekoľko týždňov. Voľby by sa tak mohli uskutočniť koncom januára alebo začiatkom februára budúceho roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok