Gréci majú úsporný rozpočet

TA3, TASR
12.11.2012 07:40

Jeden z najťažších krokov uplynulých mesiacov sa dlhmi zúboženému Grécku nakoniec podaril. Poslanci včera schválili zoškrtaný rozpočet na rok 2013. Okrem úspor čakajú na nespokojných obyvateľov aj vyššie dane.

Gréci majú úsporný rozpočet
SITA

Rozpočet je dôležitou podmienkou v rámci gréckych snáh presvedčiť medzinárodných veriteľov, aby pre krajinu uvoľnili ďalšiu pôžičku, bez ktorej Grécko zbankrotuje. Dokument bol schválený len štyri dni po samostatnom balíčku úsporných opatrení na nasledujúce dva roky, ktorý obsahuje šetrenie na strane výdavkov ako aj zvyšovanie daní. Tento prešiel po nezhodách medzi tromi koaličnými stranami iba tesnou väčšinou.

Ministri financií sedemnástich krajín eurozóny sa dnes stretávajú v Bruseli, a práve Grécko má tvoriť dôležitú súčasť ich rokovaní. Nemecký financmajster Wolfgang Schäuble sa však už nechal počuť, že medzinárodní veritelia sa pri schvaľovaní ďalšej tranže pôžičky nebudú unáhľovať. Grécky minister Antonis Samaras tesne pred hlasovaním o rozpočte ubezpečoval poslancov, že krajina získa bytostne dôležitú pôžičku načas.

"Len pred štyrmi dňami sme schválili zatiaľ najdrastickejšiu reformu... Grécko urobilo to, čo sa od neho žiadalo a teraz je čas, aby veritelia naplnili svoje sľuby," cituje ministra agentúra DPA.

Líder opozičného radikálneho ľavicového zväzu SYRIZA Alexis Tsipras vyhlásil, že kvôli tomuto balíčku si Gréci nebudú môcť dovoliť základné prostriedky pre živobytie, ako sú potraviny, pohonné hmoty či lieky. "Ste pre túto krajinu nebezpeční," odkázal vláde. Podľa neho ostane túto zimu veľa Grékov bez najzákladnejších potrieb, pretože vláda "nie je schopná vyjednávať".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok