Represie ako v Sovietskom zväze. Počet politických väzňov v Rusku stúpol, uviedla organizácia

TA3 TASR
27.10.2021 20:57

Počet politických väzňov v Rusku tento rok prudko stúpol, pričom tento alarmujúci trend pripomína represie z čias bývalého Sovietskeho zväzu. Uviedla to v stredu popredná ruská organizácia na ochranu ľudských práv Memorial.

Väzenie väznica väzeň plot ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Správu priniesla agentúra AFP. "Bohužiaľ, čísla každým rokom vytrvale narastajú," povedal šéf programu na podporu politických väzňov Sergej Davidis z organizácie Memorial.

Podľa tejto ľudskoprávnej skupiny je v Ruskej federácii aktuálne väznených 420 osôb z politických dôvodov. V porovnaní s minulým rokom toto číslo vrástlo o 58 ľudí. Memorial tvrdí, že Kremeľ v ostatnom čase zakročil proti "kritickým hlasom" vrátane lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného, ktorého súd vo februári odsúdil na dva a pol roka väzenia za spreneveru.

Organizácia Memorial zdôraznila, že na výpočet použila usmernenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a Rady Európy, avšak skutočný počet politických väzňov môže byť podľa nej ešte "dva alebo trikrát vyšší". "To je úplne porovnateľné s číslami zo sovietskej éry," uviedol Davidis.

Odhaduje sa, že v roku 1987 bolo v Sovietskom zväze viac ako sedemsto politických väzňov. Agentúra AFP pripomína, že po uväznení Navaľného utiekli z Ruska desiatky prominentných predstaviteľov opozície. Tamojšie úrady totiž čoraz viac využívajú tvrdé spôsoby na umlčanie nesúhlasu vrátane označovania novinárov a médií za "zahraničných agentov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok