Príroda sa už o seba nevie postarať, tvrdia lesníci. Reforma by vraj mala nedozerné následky

TA3
28.10.2021 07:00

Vláda dala zelenú reforme národných parkov. Tie v súčasnosti spravujú Štátne lesy aj súkromní vlastníci. Ak reforma prejde, národné parky budú riadiť ochranári. Ochranári a lesníci však nedokážu nájsť spoločnú reč. Kde je v tomto spore pravda? Dá sa nájsť riešenie prijateľné pre obe strany? O aktuálnej téme sme diskutovali so šéfom Slovenskej lesníckej komory Milanom Dolňanom.

Spustili turistický semafor.
TASR/Erika Ďurčová

Chyby lesníkov z minulosti

"Pri tejto reforme by sa všetko zmenilo," konštatoval Dolňan v súvislosti so zmenami v národných parkoch. Podľa šéfa komory lesníkov môže na zmeny naša krajina doplatiť. Lesníci podľa neho disponujú teoretickými znalosťami aj praktickými skúsenosťami. Zdôraznil, že príroda je človekom zmenená do takej miery, že sa bez pomoci už nedokáže o seba postarať.

Dolňan pripomenul, že pred sto rokmi bolo lesov na území Slovenska omnoho menej. "Uvádza sa okolo 30 percent, dnes máme okolo 40, 42 percent," spresnil. Podľa Dolňana máme v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami lesov dosť. "Na strednú Európu sú to relatívne najvyššie čísla."

Podľa Dolňana boli na území národných parkov kedysi pastviny a les tam neexistoval. "Keď sa začal využívať lesnícky postup, mnohé lokality boli pozalesňované," poznamenal šéf komory lesníkov s tým, že v tých časoch chýbali lesníkom vedomosti o genetike a takéto zalesnenie nebolo vždy dobrým riešením. "Tieto chyby sú nám vyčítané. Viete, každý niekedy historicky mohol nejaké chyby urobiť. My si to uvedomujeme a chceme tieto veci zlepšovať," priznal. Zmena by však mala byť postupná.

Dolňan kritizuje, že keď dnes dôjde k veternej kalamite a padne pár tisíc hektárov lesa, lesníci sú tlačení do bezzásahu. Argumentuje množením podkôrneho hmyzu, ktorý ohrozí aj zdravé stromy. Dolňan deklaruje, že lesníci sa diskusiám nebránia, má však pocit, že informácie verejnosť dostáva len zo strany ochranárov.

Problémy s vlastníctvom

Zmeny v legislatíve, ktoré sa týkajú národných parkov, by sa podľa Dolňana nemali diať v rýchlych termínoch a ani cestou poslaneckého návrhu, "lebo to bude mať obrovské nedozerné následky na našu krajinu". Ďalším problémom je vlastníctvo a vysporiadanie pozemkov, ktoré by v prípade schválenia reformy prešli pod správu ochranárov. "To je ďalší neuskutočnteľný bod," myslí si Dolňan.

"V rámci našich národných parkov je štátnych lesov v podstate len 45 percent, priemerne. V niektorých národných parkoch je to len 15 percent," ozrejmil šéf komory lesníkov. Myslí si, že zmeny ako jednotná správa parku a 50 až 75 percentný podiel v bezzásahovom režime sa vzľadom na malý pomer štátneho vlastníctva nedajú uskutočniť.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok