Súd preverí ústavnosť novely o covidpasoch. Ich účinnosť nepozastavil

TA3 TASR
27.10.2021 15:11

Ústavný súd posúdi ústavnosť novely zákona, podľa ktorej môže Úrad verejného zdravotníctva SR pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny Covid preukaz.

Aplikácia na overovanie covid preukazov sa testuje a čaká na schválenie ministerstva
TASR/Martin Baumann

Návrh skupiny opozičných poslancov Národnej rady SR v tejto veci v stredu prijal na ďalšie konanie, zároveň nevyhovel návrhu na pozastavenie účinnosti tejto novely.

Zmenu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia schválil parlament v júli tohto roka. Umožňuje ÚVZ alebo regionálnemu úradu verejného zdravotníctva pri ohrození verejného zdravia nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia potvrdením o očkovaní proti ochoreniu Covid-19, prekonaní ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

Novelu napadol na ÚS opozičný Smer-SD, ktorý ju označil za protiústavnú s tým, že vytvára v spoločnosti dve skupiny ľudí a diskriminuje nezaočkovaných. "Vytvárajú sa dve skupiny ľudí, tí, ktorí majú očkovanie alebo test a tí, ktorí nemajú. Považujeme to za diskriminačné," vyhlásil predseda strany Robert Fico.

Podľa koalície novela umožňuje fungovanie prevádzok, ktoré sú inak v rámci protipandemických opatrení obmedzené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok