Je dôležité vychovávať fanúšikov a prijať novelu o organizovaní podujatí, tvrdí Hamran

TA3 TASR
27.10.2021 13:27

Je dôležité urýchlene prijať novelu zákona o organizovaní verejných podujatí a zo strany klubov vychovávať a pôsobiť na správanie fanúšikov. Sfunkčniť treba systém s databázou krízových fanúšikov. Situácia z nedávneho futbalového derby FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava sa nesmie opakovať.

Zasadnutie ústredného krízového štábu
TA3 / David Duducz

Skonštatoval to dočasný prezident Policajného zboru Štefan Hamran po stredajšom stretnutí s predstaviteľmi futbalového zväzu a Slovana. Informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.

"Situácia z Trnavy sa už nesmie opakovať. Je preto dôležité urýchlene prijať novelu zákona o organizovaní verejných podujatí a zo strany klubov vychovávať a pôsobiť na správanie fanúšikov. Najmä je potrebné sfunkčniť informačný systém s databázou krízových fanúšikov, ktorý chceme, aby prešiel pod Ministerstvo vnútra SR," uviedol Hamran. Systém bude obsahovať dostupné údaje o problémových fanúšikoch, ktorí nebudú vpustení na štadióny.

Podnetom k novelizácii sú doterajšie poznatky identifikované aplikačnou praxou (napríklad kukla ako zakázaný predmet, sprísnenie finančných sankcií) a reflektovanie na požiadavky vyplývajúce z Dohovoru Rady Európy o integrovanom prístupe k ochrane, bezpečnosti a usporiadateľským službám na futbalových zápasoch a iných športových podujatiach. Stretnutiu predchádzalo zasadnutie v rámci medzirezortného Expertného koordinačného orgánu pre boj so zločinnosťou.

Futbalové derby Trnava – Slovan sa 17. októbra nedohralo. Po necelej štvrťhodine ho rozhodca musel prerušiť, keďže na hraciu plochu vbehli výtržníci a došlo medzi nimi aj k fyzickým konfrontáciám. Po potýčkach musel jedného z fanúšikov priamo na trávniku ošetrovať zdravotnícky personál a odniesli ho na nosidlách. Polícia po stretnutí oznámila, že pokyn na zásah bezpečnostných zložiek prišiel zo strany organizátora neskoro. V reakcii na tieto udalosti bol zvolaný Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok