Banskobystrický okres sa chce vyhnúť najhoršiemu: Cez víkend pošlú na sídliská očkovacie tímy

TA3
27.10.2021 12:19

V okrese Banská Bystrica pribúda denne viac ako 100 ľudí infikovaných koronavírusom. Rast je podľa epidemiológov veľmi rýchly. Hoci mesto, župa a okolité obce vyzývajú obyvateľov k zaočkovaniu a chcú k nim poslať aj mobilné očkovacie tímy, ku preradeniu okresu do čiernej fázy chýba už veľmi málo.

Keďže hrozí, že okres sa prepadne do čiernej farby, mesto, kraj a okolité obce sa rozhodli, že zmobilizujú sily. Už cez víkend pošlú na sídliská Sásová a Fončorda mobilné očkovacie tímy. Chýba totiž zaočkovať len 560 ľudí nad 50 rokov, aby sa okres vyhol najhoršiemu.

"Dúfam, že obyvatelia pochopia, že to nie je len o sociálnych kontaktoch. Je to naozaj aj o ekonomike regiónu, ktorá nemusí prežiť a prevádzky môžu ostať zatvorené natrvalo," povedal primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Epidemiologička Mária Avdičová vysvetlila, že pri kreovaní Covid automatu sa odborníci spoliehali na vyššiu zaočkovanosť. "To je tá najväčšia brzda," podotkla v súvislosti s nefungujúcimi opatreniami.

Za uplynulý kalendárny týždeň zaznamenali v okrese dvojnásobný rast pozitívne testovaných osôb, ako informovala regionálna hygienička Zora Kľocová Adamčáková. Podľa epidemiológov sa vírus šíri najmä v školách. Okrem šiestich tried v materských školách museli zatvoriť 33 tried na základných a 38 tried na stredných školách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok