Účastníkov ZOH môžu vyhostiť za porušovanie platných nariadení proti šíreniu Covid-19

TA3 TASR
27.10.2021 11:42

Čínski organizátori potvrdili, že účastníci budúcoročných zimných olympijských hier v Pekingu budú striktne izolovaní od bežnej verejnosti a môžu čeliť vyhosteniu v prípade, že porušia opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

olympijské kruhy zimná olympiáda ZOH (ilu) (SITA/AP)
SITA/AP

Člen organizačného výboru Čang Ťien-tung v stredu uviedol, že športovci budú fungovať v uzavretej bubline. Tá bude zahŕňať ubytovanie, stravovanie, dopravu, tréningy i súťaže. Športovcov aj ďalších účastníkov hier čakajú pravidelné testy pred aj počas hier. Rodinní príslušníci, diváci a sponzori zo zahraničia sa na olympiádu nedostanú.

"Rovnaké podmienky budú platiť pre všetkých účastníkov hier, našich zamestnancov i dobrovoľníkov. Všetci budú striktne izolovaní od vonkajšej spoločnosti. Tí, ktorí nebudú dodržiavať predpisy na prevenciu proti pandémii, môžu čeliť následkom ako sú varovanie, dočasné alebo permanentné zrušenie akreditácie, diskvalifikácia, vylúčenie zo súťaže a ďalším trestom," povedal Čang Ťien-tung. Všetci účastníci hier musia byť plne zaočkovaní aspoň 14 dní pred odchodom do dejiska.

Čína zaviedla striktné opatrenia ohľadom nosenia rúšok, karantény a trasovania kontaktov, vďaka ktorým sa do značnej miery podarilo eliminovať lokálny prenos. V uplynulých dňoch sa však objavujú importované prípady aj domáce ohniská nákazy. "Prevencia a kontrola epidémie je pre nás najväčšia výzva organizovania zimnej olympiády," dodal Čang Ťien-tung.

V stredu odštartovalo odpočítavanie 100 dní do ZOH v Pekingu, ktoré sa začnú 4. a vyvrcholia 20. februára 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok