Vydrží vám to? Vzťah na celý život musí spĺňať tieto kritériá, tvrdia psychológovia

TA3/zm
28.10.2021 08:00

Po láske túžime v každom veku. Ak máme dojem, že sme našli toho pravého, chceme, aby nám to vydržalo celý život. Psychológovia tvrdia, že vzťah by mal spĺňať niekoľko kritérií, aby sa dal označiť za pevný.

Vydrží vám to? Vzťah na celý život musí spĺňať tieto kritériá, tvrdia psychológovia
Pexels/Greta Hoffman

Prvotná zamilovanosť idealizuje partnera a zdá sa nám dokonalý. Či to tak bude aj o niekoľko rokov alebo dokonca desaťročí ukáže čas, alebo si dáte odpoveď podľa toho, na čo prišli vzťahoví odborníci. Zväzky na celý život podľa nich spája niekoľko základných znakov.

Prvá láska

Možno to znie naivne, ale všetky ženy hľadajú vo partneroch svoju úplne prvú lásku. Ten, do koho sme sa zamilovali v puberte, určil tak trochu naše vzťahové smerovanie, pamätáme si zvyčajne len to pekné, a tak aj v nasledujúcich partnerstvách túžime po rovnakom pocite zamilovanosti.

Vyplýva to z prieskumu psychologičky Susan Andersenovej, ktorá však upozorňuje aj na úskalia tohto podvedomého výberu. V prípade, že ste si prvý vzťah zažili s nevhodnou polovičkou, môže to byť odpoveď na to, prečo sa niektoré ženy cyklia a vyberajú si neustále rovnako nevhodný typ mužov.

Vzťah treba budovať

Otrepaná fráza o tom, že vzťah nie je samozrejmosťou, ale treba na ňom neustále pracovať, je už potvrdená aj psychológmi. Každý človek sa vyvíja a je veľmi málo pravdepodobné, že sa dvojica vyvýja rovnakým tempom a smerom v priebehu niekoľkých desaťročí. To však neznamená, že je vzťah odsúdený na zánik. Ide o postoj, ktorí partneri zvolia. Ak lásku nepovažujú za samozrejmosť a vedia, že sa musia neustále zdokonaľovať a zalievať svoju lásku ako kvetinu, môže ich toto spoločné nastavenie skutočne udržať bok po boku celý život.

Zároveň v tomto prípade platí, že máte tomu druhému dovoliť, aby sa vyvíjal svojim smerom. Podporovať sa vzájomne v kariére i koníčkoch. Nemyslieť si, že celý život budete robiť všetko spolu. Síce na to príde v určitom veku každý aj bez psychológov, otázne je, či osobný priestor partnerovi skutočne doprajeme. Ak áno, a ak to platí aj z opačnej strany, opäť je to plusový bod, vďaka ktorému by vám to mohlo vydržať.

Hovoriť i mlčať

Komunikácia je vo vzťahu mimoriadne dôležitá, ale platí aj presný opak. Rovnako podstatné je, či si s partnerom viete užívať aj chvíľky ničnerobenia a ticha. Podľa doktorky Andersonovej je to znak, že sú obaja partneri vyrovnaní sami so sebou, nehľadajú vo vzťahu len vyplnenie času a potrieb. Ak ste sa vo všetkých troch bodoch našli, máte podľa odborníkov pevné základy na to, aby vaša láska mohla kvitnúť na veky.        

Témy: láska Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok