Vláda: Schválili príspevok obciam po mimoriadnych situáciách i na údržbu Štefánikovho pamätníka

TA3 TASR
27.10.2021 07:37

Vláda schválila každoročný finančný príspevok na údržbu pamätníka Milana Rastislava Štefánika na Bradle, či príspevok viacerým obciam, ktoré postihli mimoriadne situácie.

Príspevok obciam za záchranné práce

Vláda uhradí obciam výdavky vo výške 71.394 eur za záchranné práce vykonané počas siedmich vyhlásených mimoriadnych situácií. Návrh na úhradu výdavkov schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní.

Z vyčlenenej sumy majú byť pokryté výdavky spojené s havarijným stavom mosta vo Svite vo výške 6775 eur. Za záchranné práce pri požiaroch v obciach Bardejov, Poprad a Žehra má štát zaplatiť spolu 42.220 eur. Snehová kalamita v Trebišove si vyžiadala náklady vo výške 15.472 eur.

Na záchranné práce po zosuvoch pôdy v obci Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou má ísť 3571 eur. Za opatrenia prijaté v súvislosti s víchricou v Gemerskej Vsi v okrese Revúca má vláda uhradiť 3354 eur.

Financie na kultúrnu pamiatku na Bradle

Štát by mal každoročne poskytovať finančný príspevok na údržbu národnej kultúrnej pamiatky - pamätníka M. R. Štefánika na Bradle. Ministerstvo má od budúceho roka peniaze adresovať samosprávam, ktoré na údržbu areálu Bradlo vyčleňujú príspevky v rámci svojich rozpočtov - mestu Brezová pod Bradlom a obciam Priepasné a Košariská. Maximálna výška štátneho príspevku sa bude rovnať sume, ktorú alokujú samosprávy vo svojich rozpočtoch.

V súčasnosti môžu samosprávy požiadať len o dotáciu z dotačného programu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky Obnovme si svoj dom, ktorá však nie je právne nárokovateľná. Novelizáciou zákona sa má podporiť ochrana pamiatkového fondu. "V prípade mohyly na Bradle je nevyhnutné zdôrazniť jednu z jej základných pamiatkových hodnôt, ktorou je dominantnosť a solitérnosť v krajine," uvádza rezort v dôvodovej správy. Ďalšími dôvodmi novely je rozvíjanie občianskej spoločnosti, myšlienok demokracie a boja proti extrémizmu, podpora rozvoja domáceho kultúrneho turizmu i znižovanie administratívnej záťaže pre žiadateľa o poskytnutie dotácie. Zákon má platiť od marca 2022.

Súčasné znenie ešte federálneho zákona z roku 1990 ustanovuje len spomienkovú tabuľu v budove Federálneho zhromaždenia v Prahe, pripomínajúcu zásluhy M. R. Štefánika na vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. Mohyla M. R. Štefánika bola postavená na hrebeni vrchu Bradlo v roku 1928 podľa projektu národného umelca, architekta Dušana Jurkoviča. Za NKP bola vyhlásená v roku 1968.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok